Lidé v Česku zkritizovali dosavadní pomalý průběh očkování populace proti covidu-19.

K dosavadnímu průběhu očkování je česká společnost poměrně kritická, uvedli analytici Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přibližně dvě třetiny (63 procent) oslovených ho hodnotí negativně, za dobrý ho označila jen desetina populace a podle 23 procent oslovených je to „tak napůl“.

Čtyři pětiny (80 procent) českých občanů v první polovině února 2021 souhlasily s tím, že očkování je zárukou toho, že se u nás nerozšíří některé nebezpečné nemoci.

Pouze přibližně desetina českých občanů souhlasí s tím, že očkování je zbytečné, protože není účinné a proti nemoci nás stejně neochrání (12 procent) a že nemoci, proti kterým nás má očkování chránit, jsou již úplně nebo téměř úplně vymýceny (11 procent).

Ochotu nechat se naočkovat proti onemocnění covid-19 vyjádřily v našem průzkumu přibližně tři pětiny dotázaných (59 procent). Negativní postoj k očkování zaujala asi třetina (33 procent) oslovených.

Respondenti, kteří se chtějí nechat očkovat, jako nejčastější důvod svého rozhodnutí uváděli, že chtějí zůstat zdraví, ochránit se před onemocněním covid-19, z něhož mají obavy, nebo že chtějí zamezit závažnému průběhu tohoto onemocnění (41 procent).

Dotázaní, kteří se podle svých slov očkovat proti onemocnění covid-19 nechtějí, jako nejčastější důvod uváděli, že vakcína byla vyvinuta příliš rychle a není tak dostatečně otestovaná (22 procent).

Pouze třetina občanů si myslí, že vedlejší účinky očkování jsou před veřejností tajeny (33 procent souhlasí, 58 procent nesouhlasí) a čtvrtina, že pro děti je očkování nadměrnou zátěží, protože ještě nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém (25 procent souhlasí, 65 procent nesouhlasí).

Z hlediska věku je patrná největší důvěra v očkování u nejstarší věkové skupiny (nad 65 let), pozitivnější vztah k očkování mají rovněž lidé s vysokoškolským stupněm vzdělání. Naopak nebyly zjištěny významnější rozdíly mezi muži a ženami.

Výzkum potvrdil, že proočkovanost je v české společnosti velká, když všechna povinná očkování má podle svých slov 92 procent dospělé populace, 4 procent všechna povinná očkování nemají a další 4 procent respondentů si nejsou jistá.

(pel)