Ministr Blatný zvažuje, že lidem v Česku povolí vzdálit se více od svého domu. (Ilustrační foto)

Ministr Blatný zvažuje, že lidem v Česku povolí vzdálit se více od svého domu, přesněji řečeno: „zvýšit perimetr“, jak uvedl doslova. Důvodem k úvahám o změkčení je mírné zlepšování pandemické situace v zemi. Zároveň však varoval před rozvolňováním opatření proti koronaviru.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) začínají vládní protiepidemická opatření zabírat a klesat, i když jen pozvolna.

„Zdá se, že opatření začínají velmi rychle fungovat. V žádném případě ale nelze nyní polevit,” prohlásil Blatný.

Podle něj ale zlepšení není zatím natolik dostatečné, aby vláda přistoupila k rozvolnění opatření.

„Umím si představit, že by bylo možno zvýšit perimetr při volnočasových aktivitách. Nic dalšího si neumím představit, protože situace v nemocnicích a populaci se sice zastavila, ale není to taková změna, která by umožnila větší rozvolnění,” konstatoval.

Tvrdý lockdown, jenž občanům země zakazuje mimo jiné cestovat mezi okresy, platí v České republice již téměř dva týdny. Vláda k tomuto kroku přistoupila ve snaze omezit šíření epidemie koronaviru a jeho nakažlivější britské mutace.

Podle Blatného prozatímní data z testování ve firmách ukazují, že pozitivita testů v nich vychází mezi jedním a dvěma procenty

„V populaci je zhruba do dvou procent superpřenašečů, kteří mohou ohrozit ostatní, i když jsou bezpříznakoví,” vysvětlil Blatný.

Ministr uvedl, že povinné testování v podnicích bude trvat několik měsíců. Samotný ministr odhaduje, že toto opatření bude platné minimálně do května. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V těžkém stavu jsou v Česku 2 tisíce pacientů s covidem. Nových případů nákazy ubývá » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí