Česká republika už aplikovala více než 1 milion dávek očkování proti covidu-19. (Ilustrační foto)

Česká republika už aplikovala více než 1 milion dávek očkování proti covidu-19. Miliónovou hranici dávek překročila během pátku 12. března. Kompletně naočkováno potřebným počtem dávek vakcíny však bylo v ČR jen zhruba 2,7 procenta z celkové populace. Ke čtvrtku 11. března (včetně) bylo naočkováno celkem 999 395 dávek vakcíny.

Alespoň jednu dávku v Česku tak dosud (k pátku 12. 3. 2021) dostalo 711 725 osob, tedy cca 6,6 procenta populace.

Kompletně oběma potřebnými dávkami bylo v České republice dosud (do pátku) naočkováno celkem 287 670 obyvatel, tj. cca 2,7 procenta celkové populace ČR (počet obyvatel Česka přesahuje 10,7 mil.).

Druhou dávku v uplynulém týdnu však dostal jen malý počet lidí. Počet lidí naočkovaných oběma dávkami se od 5. března do 11. března (včetně) zvýšil jen o 32 190 (výpočet) nebo 30 171 osob (jak vyplývá z aplikace ministerstva zdravotnictví).

Počet dávek naočkovaných během jednoho dne se v ČR postupně zvyšuje. Ve čtvrtek 11. března padl rekord, když bylo aplikováno 44 336 dávek.

Česko zaostává

Česko však v očkování zatím zaostává za zeměmi, jako jsou Izrael, Chile nebo Velká Británie.

Alespoň jednou dávkou vakcíny bylo v Izraeli naočkováno už 59 procent populace. Ve Velké Británii to bylo více než 34 procent a v Chile více než 24 procent. V USA dostalo alespoň jednu dávku už více než 19 procent obyvatel.

Kompletně naočkováno (potřebným počtem dávek) bylo v Izraeli už 47 procent obyvatel. V USA více než 10 procent; a této hranici se přiblížilo i Srbsko. V Chile to bylo již téměř 8 procent.

Očkování v Česku

V Česku se nyní očkují především zdravotníci a senioři. Podle Blatného dostalo minimálně jednu dávku očkování přes 55 procent lidí nad 80 let. Přednostně jsou očkováni také zdravotníci, podle Blatného očkování dostalo přes 60 procent lékařů.

V případě lékařů, kteří pracují v akutní lůžkové péči, má očkování zhruba 72 procent z nich.

Do očkování se od začátku března zapojili i praktičtí lékaři. Pacienty k vakcinaci registruje přes 63 procent ordinací praktiků. Praktičtí lékaři ke čtvrtečnímu večeru naočkovali svým pacientům přes 57 tisíc dávek.

Podle Blatného jsou mezi lidmi registrovanými k očkování u praktiků z asi 70 procent lidé ve věku 70 až 79 let. Dalších asi 20 procent jsou senioři nad 80 let.

Praktici mohou očkovat i mladší pacienty, kteří mají více nemocí nebo jim kvůli jejich zdravotnímu stavu hrozí těžký průběh nemoci covid-19.

Vedle vakcíny od firem Pfizer/BioNTech se v ČR očkuje vakcínami od společností AstraZeneca a Moderna. Všechny tyto preparáty vyžadují, aby lidé byli očkováni dvěma dávkami přípravku.

Schválena pro použití v EU už byla i vakcína od firmy Johnson & Johnson, u které k dosažení potřebného vakcinačního efektu postačuje jediná dávka. Do Česka by se tato „jednodávková“ vakcína mohla dostat již během dubna letošního roku. (sfr)