Hygienický úřad vypátral, že exprezident Klaus odcestoval do zakázaného okresu.

Exprezidenta Václava Klause i po ukončení karantény po prodělaném covidu sledují státní úřady. Hygienický úřad vypátral, že exprezident Klaus odcestoval do zakázaného okresu. Došlo k tomu tak, že Klaus odjel do svého bytu na Trutnovsku. Úřady to zjistily od osob, jež zajišťují exprezidentovu ochranu.

Hygienická stanice proto opatovně zahájila s Klausem další šetření za porušení opatření proti koronaviru. Klausovi hrozí pokuta.

Server Seznam Zprávy uvedl, že Klaus odjel do svého bytu v Černém Dole po vyhlášení opatření na Trutnovsku, které se uzavřelo v únoru spolu se Sokolovskem a Chebskem.

Potvrdila to ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová s tím, že se jednalo o informaci, že exprezident porušil usnesení vlády návštěvou uzavřeného okresu.

Hygiena na porušení přišla kvůli tomu, že se Klaus nakazil koronavirem a hygienici zjišťovali, s kým se stýkal. Od ochranky se dozvěděli, že byl v Černém Dole.

Podle mluvčího exprezidenta Petra Macinky si však Klaus sehnal všechny potřebné dokumenty i výpis z katastru, aby mohl do své nemovitosti odjet. Prošel také policejní kontrolou.

Václav Klaus dostal nedávno pokutu za veřejné vystoupení bez roušky. Zaplatit má 10 tisíc korun, podal však proti rozhodnutí odpor.



Porušení vládních protiepidemických nařízení se Klaus dopustil loni 28. října před Obecním domem v Praze, kde u příležitosti státního svátku vystoupil bez zakrytých dýchacích cest s projevem, v němž omezení kvůli koronaviru kritizoval.

Bez roušky Klaus loni přišel i na oslavy 17. listopadu na Národní třídě.



Podle informací Institutu Václava Klause ukončil exprezident k pátku 5. března 2021 pobyt v karanténě, který mu byl do tohoto data nařízen Hygienickou stanicí hl. m. Prahy v souvislosti s jeho onemocněním Covidem-19.

„Již po pondělní kontrole u svého ošetřujícího lékaře v pražské ÚVN bylo evidentní, že nebude nutné, aby byl konec této úředně nařízené izolace odkládán.“
„Prezident Klaus absolvoval celou svoji léčbu v domácím prostředí, bez nutnosti jakékoli nadstandardní či nemocniční péče, a to za pomoci běžně dostupných medikamentů (vitamíny, přírodní přípravky, isoprinosine na podporu imunity, aspirin),“ uvedl IVK. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Hygiena potrestala exprezidenta Klause pokutou 10 tisíc za nenošení roušky » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí