Bývalý prezident Václav Klaus dostal od pražské hygienické stanice pokutu 10 tisíc korun za to, že během říjnového vystoupení před Obecním domem v Praze neměl roušku.

Pražská hygiena potrestala bývalého prezidenta Václava Klause pokutou 10 tisíc korun za to, že během svého vystoupení 28. října před Obecním domem neměl nasazenu roušku. Klaus rozhodnutí odmítá a prostřednictvím právníka požaduje přestupkové řízení zastavit. 

Informoval o tom Institut Václava Klause.

Klaus během projevu u Obecního domu v Praze, kam u příležitosti výročí vzniku samostatného státu 28. října položil květiny, neměl nasazenu roušku. Kritizoval tehdy vládní opatření proti koronaviru, která podle něj likvidují ekonomiku a vytváří dluhy, které budou zemi zatěžovat po několik generací. Vláda podle něj také omezuje občanské svobody.

Bez roušky přišel i na oslavy výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě.

„Udělení pokuty bylo postihem za politický akt, nikoli postihem motivovaným epidemiologickými důvody,“ uvedl Klaus nyní v prohlášení.

Postih prý dostal za několikaminutové položení kytice a zhruba dvě minuty trvající projev. V té souvislosti však zmínil, že ministerstvo zdravotnictví však umožňuje vystupování řečníků v televizních studiích bez roušky. To Klaus bere jako zřejmou nerovnost a nedůvodně odlišný přístup.

„Uctěním státního svátku, ústním projevem a položením kytice jsem realizoval ústavně zaručenou svobodu projevu. Ta může být omezena jen zákonem. Ani krizová opatření vlády svobodu projevu neomezila,“ dodal.

Exprezidentovi vadí rovněž to, že hygiena ukládá pokuty v rozporu s ústavou pokuty za porušení opatření, které bylo pro svou nezákonnost zrušeno Městským soudem v Praze.

V prohlášení dále připomněl, že jedním z přínosů polistopadových změn v oblasti státu a práva bylo, že povinnosti může ukládat jen zákon.

„Ústava nepřipouští, aby státní represivní orgány jednaly jako za totality a určovaly povinnosti, které zákon výslovně nezná. Zákon nezná povinnost nošení roušek,“ napsal.

Zkritizoval také to, že zákon o veřejném zdraví dává správnímu orgánu velkou libovůli.

„Je v rozporu se zásadami právního státu, může-li správní úřad dávat pokuty fyzickým osobám až do výše 3 milionů korun za to, že někdo nemá několik minut roušku, ač šlo o uctění hrdinství zakladatelů našeho státu,“ míní Klaus. (pel)

Klaus zaútočil na vládu: Opatřeními porušuje občanské svobody a likviduje ekonomiku

Občansky neposlušný exprezident Klaus chce vrátit právo na svobodný pobyt