(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Občansky neposlušný exprezident Václav Klaus chce vrátit občanům právo na svobodný pobyt. Každý má podle něj právo jít, kam chce. Reagoval tak porušení vládních koronavirových opatření, kterého se dopustil při návštěvě zavřené restaurace v Praze. Přiznal dále, že je to od něj určitá forma vzdoru. 

Klaus to uvedl pro server Novinky.cz.

„Nemyslím si, že to má špatný vliv na veřejnost. Je na každém člověku, ať si z mého chování vezme, co uzná za vhodné. Já nejsem ten, kdo káže vodu a pije víno, jako někteří politikové, kteří svou návštěvou restaurace porušili svá vlastní pravidla. Já tato pravidla od počátku kritizuji,“ řekl Klaus.

Dále uznal, že je to od něj jistá forma občanské neposlušnosti.

„S existujícími, a stále prodlužovanými příkazy a zákazy se nesmíme smiřovat. Ve svobodné zemi má mít člověk právo jít, kam chce. Je-li mu to odpíráno, má se snažit posouvat hranice možného – ne jen pro sebe, ale pro všechny,“ vysvětlil.

Bývalý prezident Klaus opakovaně kritizuje vládní nařízení, která mají omezit šíření covidu-19. Nyní byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci, kde strávil více než hodinu.

O Klausově návštěvě restaurace informoval deník Blesk. (pel)

„Neposlušný“ prezident Klaus strávil hodinu v zavřené hospodě, do které si chodí pro obědy