Peníze na koronavirové kompenzace má Česko jen do června. (Ilustračné foto)

Peníze na koronavirové kompenzace má Česko jen do června. Pokud se do léta neotevře podnikání, bude vláda muset žádat o navýšení deficitu státnho rozpočtu. Uvedla to ministryně financní ČR Alena Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Schillerová prohlásila, že nejpozději letos v červnu dojdou vládě peníze na kompenzace pro zavřené služby.

„Pokud by zůstala ekonomika zavřená v tomto rozsahu, tak ty peníze vydrží zhruba do června. Déle ne,“ uvedla ministryně.

Jestliže se do léta ekonomika opětovně nerozběhne, hodlá Schillerová požádat Poslaneckou sněmovnu o další zvýšení schodku státního rozpočtu.

Státní rozpočet ČR po nedávné průběžné novelizaci zákona ve Sněmovně počítá pro rok 2021 se deficitem ve výši 500 miliard korun.

„Loni jsem tam byla třikrát. Byla jsem velmi kritizovaná za ten 500miliardový schodek, a nakonec jsme byli rádi, že ho máme. Když přišla druhá vlna, nemuseli jsme čekat na dohadování ve Sněmovně,“ uvedla.

Nedokázala však zatím odhadnout, o kolik by bylo potřebné rozpočtový deficit navýšit.

„To nemohu teď predikovat. Nejsme schopní odhadnout, kolik firem se přihlásí do programů COVID 2021 a COVID Ztráta,“ prohlásila Schillerová v rozhovoru.

Ministryně však věří, že se restriktivní opatření do léta rozvolní.

„Pevně doufám, že zafungují opatření, povinné testování, že se vakcinace zrychlí. Tento měsíc čekáme milion, příští měsíc 2,4 milionu vakcín. Díky tomu začneme rozvolňovat, i když nejsme schopní říct kdy.“

Vysvětlila dále, že na podporu zasažených firem zbývá v rozpočtu přes 80 miliard. S tím, že některé programy jako třeba podpora nájemného už doběhly, na jiné zatím peníze jsou.

„Peníze na příští měsíce máme, na kompenzační bonus, Antivirus, na programy COVID 21 a COVID ztráta,“ podotkla Schillerová.

Upřesnila, že na výdaje určené téměř zcela na podpůrné programy a odměny zdravotníkům a v sociálních službách má nyní státní rozpočet k dispozici necelých 78 miliard. Dalších 6,6 miliardy je v rozpočtové rezervě.

V tom není započítáno 5 určených pro armádu. (sfr)