Zahraniční obchod Česka skončil letos v lednu s rekordním přebytkem 24,6 miliardy korun.

Zahraniční obchod Česka skončil v lednu 2021 přebytkem 24,6 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 7,3 miliardy korun. Vývoz z české ekonomiky v lednu meziročně poklesl o 0,6 procenta, dovoz se pak propadl o 3,2 procenta. Na trhy obecně dopadají komplikace spojené s pandemií koronaviru, letošní leden byl navíc poznamenán brexitem a uspořádáním vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Vyšší tempo poklesu dovozu než vývozu zboží opět zapříčinilo rekordní přebytek lednové obchodní bilance. U vývozu se na poklesu podílela především motorová vozidla a jejich díly, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ uvedla Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 3,2 miliardy korun (vlivem nižšího dovezeného množství) a potravinářskými výrobky o 1,8 miliardy korun. Přebytek bilance kovodělných výrobků se zvýšil o 1,3 miliardy korun.

Negativně se na celkovém saldu podepsal hlavně meziročně nižší přebytek bilance motorových vozidel o 3,3 miliardy korun v důsledku poklesu jejich vývozu o 4,7 miliardy korun. Schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji se prohloubil o 1,3 miliardy korun.

Meziročně klesl vývoz o 0,6 procenta na 303,1 miliardy korun a dovoz o 3,2 procenta na 278,5 miliardy korun. Leden 2021 však měl o dva pracovní dny méně než leden předchozího roku.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 2 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 1,8 procenta. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,9 procenta) a růst dovozu (o 0,3 procenta). (pel)