Sněmovna podpořila vládní volební novelu. (Ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna poslala dál vládní návrh novely volebního zákona. Hamáčkovo ministerstvo vnitra připravilo 2 varianty hlasování. Jedna zachovává pro sněmovní volby 14 volebních obvodů, podle druhé by bylo celé Česko jedním obvodem.

„Vládní novela na rozdíl od lidovecké počítá se dvěma variantami, které byly akcentovány v politických diskusích,” řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

První varianta zachovává 14 volebních krajů. Místo doposud používané d’Hondtovy metody, která vítězi voleb přidávala mandáty na úkor malých stran a znevýhodňovala kraje s malým počtem voličů, by však používala tzv. Hareovu kvótu.

Celkový počet platných hlasů by byl vydělen 200 a výsledek by sloužil k určení počtu poslanců pro jednotlivé strany podle jejich zisku.

Druhá možnost, kterou prosazuje jen vládní hnutí ANO, by nahradila 14 krajů jedním volebním obvodem a pro přepočet hlasů na mandáty by zavedla Hagenbach-Bischoffovu kvótu, podle níž by se celkový počet platných hlasů pro úspěšné volební strany vydělil číslem 201.

Většina poslanců i senátorů je více nakloněna zachování 14 krajů. Zákonodárci předpokládají, že volební novela by mohla být přijata do léta ještě před předkládáním kandidátních listin. (pel)

Revoluce ve volbách: Ústavní soud zrušil zvýhodnění velkých stran. Koalicím bude stačit 5 %