Zástupci studentů zdravotních oborů nesouhlasí s vládou nařízenou pracovní povinností. (Ilustrační foto)

Zástupci studentů zdravotních oborů nesouhlasí s nařízenou pracovní povinností. Představuje prý velký zásah do studia i osobního života. Vláda na pátečním zasedání schválila kvůli epidemii covidu-19 pracovní povinnost části studentů v nemocnicích. Nucená práce se týká některých mediků a dále i 3. a 4. ročníků středních zdravotnických škol. Pracovní povinnost má platit od pondělí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný však současně informoval, že studenti, kterých se týká vynucená pracovní povinnost, budou mít přednostní nárok na očkování proti koronaviru.

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) odmítla nařízení pracovní povinnosti pro studenty zdravotnických oborů.

Vyzvala vládu, aby se studenti mohli zapojovat do pomoci dál dobrovolně, tak jako jich to řada po celý uplynulý rok dělala.

Nařízení pracovní povinnosti podle studentské komory přestavuje pro studenty velký zásah do studia i osobního života.

Ministerstvo školství se snaží na návrh ministerstva zdravotnictví najít se zástupci škol přijatelný kompromis, i když samo není zastáncem pracovní povinnosti, reagovalo ministerstvo školství.

Proti pracovní povinnosti studentů opakovaně vystupovali i děkani lékařských fakult.

Pracovní povinnost se týká vedle studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol také čtvrtého a pátého ročníku vysokoškolského studia všeobecného lékařství. Vztahuje se i na všechny ročníky vysokých a vyšších odborných škol, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání.

Pracovní povinnost podle ministra Blatného nelze uložit těm, kteří prokáží, že již pro sestry a lékaře dělají věci formou dobrovolné pomoci.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru již dvakrát. (sfr)