Nezaměstnanost v ČR se v únoru 2021 udržela na 4,3 procentech.

Nezaměstnanost v ČR se v únoru 2021 udržela na 4,3 procentech. V řadě odvětví však chybějí zaměstnanci. Stejná míra nezaměstnaosti byla v Česku i v lednu. Úřady práce v únoru evidovaly 311.463 zájemců o zaměstnání, což púředstavuje mírný nárůst o 2604 ve srovnání s lednem 2021.

Zaměstnavatelé nabízeli v únoru celkem 330.735 pracovních pozic. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Jeho generální ředitel Viktor Najmon poukázal na dva významné rozdílné faktory.

Na jedné straně podle něho existují odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů. Jde především o cestovní ruch, gastronomii, služby, obchod a kulturu.

Na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly.

Přetrvává zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky hlavně v technických a dělnických profesích. Zvýšil se také zájem měst a obcí o lidi na veřejně prospěšné práce.

Na jedno volné místo nyní připadá v Česku jako v lednu v průměru 0,9 uchazeče. Mezi regiony však existují velké rozdíly.

V okrese Praha-východ činí průměr 0,1 zájemce o volné pracovní místo. Na Karvinsku však na jednu pozici připadá téměř 12 uchazečů.

Nejvíce volných pozic chtějí podle evidence úřadů obsadit zaměstnavatelé v Praze a Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Nejnižší nezaměstnanost vykázal Pardubický kraj: 3,2 procenta. O desetinu bodu vyšší byla v Královéhradeckém kraji.

Nejhorší situace byla v Karlovarském kraji, kde se nezaměstnanost od ledna zvýšila o 0,2 procentního bodu na šest procent.

V porovnání s loňským únorem se nezaměstnanost v ČR zvýšila o 1,3 procentního bodu. (sfr)