Prezident Miloš Zeman podepsal zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard. (Ilustrační foto: Hrad)

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu státního rozpočtu ČR 2021, která zvyšuje původně navrhovaný schodek 320 miliard na 500 miliard korun. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru. 

Sněmovna schválila nový půlbilionový státní rozpočet na rok 202 v minulém týdnu.

Menšinové vládě ANO a ČSSD ke schválení pomohli nakonec znovu poslanci KSČM, kteří původně zvednout ruku pro odmítali.

Názor změnili poté, co ministryně financí Alena Schillerová (ANO) oznámila, že bez navýšení deficitu nebude vláda moci poskytnout peníze na zvýšení odměn zdravotníkům.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy. KSČM na konci roku 2020 původní vládní zákon o rozpočtu podpořila výměnou za snížení výdajů na obranu o 10 miliard korun.

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1,39 bilionu korun (pokles příjmů o 102,7 miliardy korun), výdaji 1,89 bilionu korun (nárůst výdajů o 77,3 miliardy korun) a schodkem 500 miliardy korun (zvýšení schodku o 180 miliard korun).

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se v kontextu navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun jeví přijetí daňového balíčku v čele se zrušením zdaňování superhrubé mzdy z hlediska udržitelnosti veřejných financí jako ještě více nezodpovědné, než se jevilo koncem loňského roku, kdy byla změna přijata.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) naopak obhajovala zvýšení deficitu na 500 miliard tím, že Česko patří k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy.

„Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého stavu a masivní podporu ekonomiky nevypínat,“ prohlásila. Zdůraznila přitom, že veřejné finance ČR patří mezi nejzdravější v Evropě.

Uvedla také, že nový rozpočet neobsahuje ani korunu „vaty“.  Vláda podle ní nebude zvyšovat provozní výdaje.

Počítá také se zmrazením platů státních úředníků a zaměstnanců. (pel)