Odbory navrhují vládě zastavení výroby a úplné uzavření země nejméně týden před Velikonocemi. (Ilustrační foto)

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula požaduje po vládě před Velikonocemi týdenní tvrdý lockdown, tedy zastavení výroby. Upozornil dále, že ve fabrikách je hlava na hlavě, a tvrdý lockdown je jednou z mála možností, která ještě může Česko zachránit a epidemii zpomalit. 

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Odbory požadují po vládě velikonoční lockdown. Nejen 4 dny přerušené práce, ale klidně celý týden pomohou omezit šíření nemoci a odlehčit nemocnicím a přerušit komunitní šíření viru! Mysleme dopředu! Plánujme! Nereagujme jen na nastalou situaci! Určeme viru pravidla hry my!,“ napsal Středula na Twitteru. 

Uzavření republiky by podle Středuly mohlo pomoci také státní pokladně.

„Za náklady tří dnů můžeme mít sedmidenní lockdown. Když přidáme další dva dny, dostaneme se na deset dnů. Myslím, že pro epidemiology je to velký sen, aby takto mohli přerušit komunitní šíření. Je pro nás neakceptovatelné, když z deseti přijímaných pacientů na JIP devět umírá,“ uvedl Středula pro Seznam Zprávy.

Dále zmínil, že odbory současnou situaci považují za neuvěřitelný chaos, kde se mnoho opatření vydává ad hoc a systému proto hrozí kolaps.

Komunitní šíření koronaviru podle něj souvisí s cestami do zaměstnání a pobytem tam.

Jak však připomněl server iDnes.cz, ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) naposledy v neděli v diskuzním pořadu TV Prima řekl, že se úplnému lockdownu, jaký byl v Izraeli, neustále snaží vyhnout.

Podle zjištění Seznamu naopak většina ministrů za ČSSD velikonoční lockdown spíše podporují.

„Lockdown tak, jak ho navrhuje Josef Středula, by zcela jistě pomohl přetíženým nemocnicím. Ruku v ruce s tím musí jít masivní testování i za pomoci volně dostupných testů pro samotestování,“ napsal na Twitter ministra vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) zatím nápad odborářů nekomentoval. (pel)