(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Zástupci Babišovy vlády a opozičních stran se po téměř roce konečně shodli na pandemickém zákonu. Ten má umožnit ministerstvu zdravotnictví uzavírání obchodů i služeb, aniž by byl vyhlášen nouzový stav. Zákon schválila sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Proti naopak byly KSČM, SPD a ruku nezvedlo ani několik nezařazených poslanců. 

Babišova vláda se společně s většinou opozičních stran dohodla na konkrétním znění navrhovaného zákona, který nahradí nynější nouzový stav. Proti byla jen Okamurova SPD.

Na Twitteru o tom informoval šéf ODS Petra Fiala.

„Vláda akceptovala naše požadavky. Došli jsme k dohodě na pandemickem zákoně, který umožní řešit situaci v ČR, shodli jsme se nakonec i na odškodňování, které pro nás bylo klíčové. SPOLU navrhne aby byl nouzový stav ukončen k datu účinnosti pandemickeho zákona – tedy příští pátek,“ napsal Fiala.

Doplnil dále, že dohoda o odškodňování je velkým úspěchem opozice, ale především občanů, kteří získají alespoň trochu jistoty v těžké době.

„Škoda, že vláda nebyla takto konstruktivní v uplynulých měsících. Je ale dobře, že jsme se v těchto kritických časech na něčem domluvili,“ dodal.

Sněmovna zákon schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pro hlasovalo 132 poslanců ze všech stran kromě Okamurovy SPD. Proti bylo také několik nezařazených poslanců a KSČM, část komunistů se hlasování úplně zdržela.

Po schválení pandemického zákona, na základě kterého by vláda mohla vyhlašovat opatření bez potřeby nouzového stavu, dlouhodobě volala opozice i hejtmani. Poslanci argumentovali tím, že vláda zneužívala nouzový stav, který jí dával silné pravomoci uzavírat zemi a omezovat podnikání a další činnosti.

Nový zákon začne platit už 26. února. Tehdy má v Česku skončit nově vyhlášený nouzový stav, který vláda opětovně vyhlásila v neděli na žádost hejtmanů.

Kabinet původně požadoval prodloužení stavu nouze až do 16. března, ale nezískal ve sněmovně potřebnou podporu.

Znovuvyhlášení nouzového stavu na žádost hejtmanů označili někteří politici i ústavní právníci za protiústavní. Předseda Senátu Miloš Vystrčil už potvrdil, že se zástupci horní komory v nejbližších dnech obrátí na Ústavní soud. (pel)

Nouzový stav měl o půlnoci po 133 dnech skončit. Vláda ho na žádost hejtmanů prodloužila

Vystrčil napadne vyhlášení stavu nouze u soudu: Žádost hejtmanů vůli poslanců „nepřebije“