Podnikatelé v úpadku mohou čerpat peníze z tzv. kompenzačního bonusu 500 korun denně, a to i zpětně za již proběhlá bonusová období. (Ilustrační foto)

Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o příspěvek 500 korun za den. Kompenzační bonus je určen všem, jejichž byznys zasáhla vládní protipandemická opatření. Zákon podepsal prezident Miloš Zeman. Senát snažil prosadit zvýšení příspěvku na 667 korun denně, poslanci to ale odmítli.

Informovalo o tom ministerstvo financí a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Super zpráva. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o kompenzačním bonusu. Nově tak na bonus 500 Kč na den dosáhnou i podnikatelé v insolvenci. A to i zpětně za již proběhlá období,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitteru. 

Podnikatelé mohou žádat za období od 5. října 2020 do 15. února 2021.

Senát snažil prosadit zvýšení příspěvku na 667 korun denně, poslanci to ale odmítli.

Rozšíření okruhu příjemců umožnil předběžný souhlas Evropské komise, která to předtím odmítala.

Ministerstvo financí chtělo, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy pomoci proti dopadům pandemie.

Schillerová dále doplnila, že od února se také bude zpětně vyplácet nový kompenzační bonus, a to 1000 Kč/den. To však ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Nárok na kompenzační bonus náleží podnikatelům s převažující činností podnikání v přímo omezených oblastech ekonomiky za každý den omezení.

Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 % navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou. (pel)