Bohumínská ČSSD požaduje odchod sociálních demokratů z Babišovy vlády. (Foto: Redakční koláž)

Bohumínští sociální demokraté se stydí za vládnutí s hnutím premiéra Andreje Babiše (ANO) a požadují, aby ČSSD z kabinetu odešla. Tamní členové ČSSD označili současnou garnituru jako „vládu hanby“. Zároveň by podle podle nich měli odejít z vedení všichni, kteří stranu do vlády přivedli, to včetně lídra strany Jana Hamáčka.

„Po dlouhém jednání výboru ČSSD v Bohumíně jsme se jednomyslně shodli na dvou věcech, které chceme prosazovat na celostátním sjezdu: Okamžitý odchod z této vlády hanby a odchod lidí z vedení, kteří do ní ČSSD dovedli,“ napsal bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a současný ředitel bohumínské nemocnice na Twitter.

V té souvislosti dále připomněl, že bohumínští sociální demokraté byli od počátku odpůrci vstupu do současné vládní koalice s hnutím ANO. Aby se tak stalo, prosazoval podle něj předseda Hamáček.

„Pokud chceme nějakým způsobem pokračovat pod touhle značkou a nestydět se za ni, je třeba co nejdříve z vlády odejít a lidi, kteří sociální demokracii do vlády zavedli a říkali, jak to bude báječné, by z toho měli vyvodit zodpovědnost a už nekandidovat na žádné funkce,” doplnil pro server Novinky.cz Němeček, který mj. kritizuje vládu za její postup v době pandemie koronaviru.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) včera oznámil, že hodlá kandidovat proti Hamáčkovi na post předsedy strany.

„Pokud vím, je to usnesení směrem ke sjezdu ČSSD,“ reagoval Hamáček pro server Echo24.

Podle Němečka není zatím bohumínská buňka rozhodnuta, koho ve volbě na sjezdu strany 9. a 10. dubna podpoří.

Není to přitom poprvé, co se Němeček opřel do vedení ČSSD. Spolu s bývalým ministrem obchodu Janem Mládkem na podzim – tedy krátce poté, co strana neuspěla v senátních volbách – vyzvali Hamáčka k rezignaci.

Němeček tehdy uvedl, že „předseda sociální demokracie má spoluodpovědnost za vládu, která přivedla zemi cugrunt“. (pel)