Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (6. – 12. února 2021).

Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (6. – 12. února 2021).


Komerční bance loni klesl zisk o 45,3 %

Komerční bance klesl minulý rok zisk o 45,3 % na 8,2 miliardy korun. Vklady klientů a úvěry meziročně vzrostly. Provozní zisk byl meziročně nižší o 16,8 %.

Autobazary AAA Auto chystají vstup do zemí západní Evropy

Největší tuzemská skupina autobazarů AAA Auto chystá vstoupit na trh v zemích západní Evropy. Za minulý rok prodaly autobazary AAA Auto v Česku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku 70 tisíc aut. Firma letos očekává růst cen ojetých automobilů.

Zisk Twitteru vzrostl o 87 %

Provozovateli Twitteru, americké sociální sítě, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 87 % na 222,1 milionu dolarů. To odpovídá zhruba 4,7 miliardy korun. Počet uživatelů ale vzrostl pouze o 27 %.

Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 1,3 %

Ceny v lednu ve srovnání s loňským rokem vzrostly o 1,3 %. Meziroční spotřebitelská inflace dosahovala 2,2 %. Byla tedy o 0,1 % nižší než v prosinci.

Velká Británie zdaní zisky společností, které vydělaly na pandemii

Velká Británie plánuje výrazné zdanění zisků technologických a maloobchodních společností, kterým kvůli koronavirové pandemii vzrostly zisky. Informace vyplývá z The Sunday Times, které se odvolávají na uniklé e-maily britské vlády.

Kožešnická společnost Kara je v úpadku

Soud rozhodl o tom, že je kožešnická společnost Kara Trutnov v úpadku. Insolvenční návrh podala firma sama. Na přihlášení pohledávek mají věřitelé dva měsíce.

Odhad růstu ekonomiky EU se zhoršil

Evropská komise zhoršila letošní odhad růstu ekonomiky Evropské unie na 3,7 % z původního odhadu 4,1 %. Pro země platící eurem předpověděla komise růst 3,8 % pro letošní i příští rok. Loni ekonomika EU podle odhadů klesla o 6,3 %.

ČBA: Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 %

Česká bankovní asociace očekává, že letos ekonomika stoupne o 2,6 %. Prognózu vytvořila podle odhadů ekonomů českých bank. Příští rok by se měl nárůst ekonomiky zvýšit na 4,6 %.

Evropský parlament: EU dostane 672,5 miliardy eur na pokrizovou obnovu

Evropský parlament schválil většinou hlasů balík 672,5 miliardy eur na pokrizovou obnovu zemí Evropské unie. Státy by měly peníze věnovat na zmírnění důsledků pandemie, ale také na ekologické a digitální priority.

ČSOB loni klesl zisk o 57 %

Čistý zisk ČSOB klesl v roce 2020 na 8,5 miliardy korun, tedy o 57 %. Objem úvěrů ČSOB ale vzrostl o 2 % na téměř 800 miliard korun. Stoupl také objem úvěrů na bydlení a objem vkladů.

Český průmysl loni klesl o 8 %

Průmysl v České republice loni meziročně klesl o 8 %. To je nejvíce od roku 2009, kdy se průmysl snížil o 13,6 %. V závěru minulého roku ale průmysl rostl. V prosinci produkce vzrostla meziročně o 0,5 %.

HDP Británie se loni propadl o 9,9 %

Hrubý domácí produkt ostrovní země se v minulém roce kvůli pandemii koronaviru propadl o 9,9 %. Podle některých britských médií se jedná o nejhorší výsledek od roku 1709. V posledním čtvrtletí ekonomika oproti třem předešlým měsícům o 1 % stoupla.

Produkce ropy už bude jen klesat, tvrdí Shell

Společnost Royal Dutch Shell uvedla, že každoročně vytěžené množství ropy už bude jen klesat. Prognózu zveřejnila v detailech plánu pro změnu podnikatelského modelu firmy. Spolu s poklesem produkce ropy se budou snižovat i emise oxidu uhličitého.

Počet nových exekucí meziročně klesl o čtvrtinu

Česká Exekutorská komora eviduje meziročně o čtvrtinu méně exekucí. V lednu 2020 nařídily soudy téměř 41 tisíc exekucí. Letošní leden to bylo jen 30 457 exekucí. Počet nově nařizovaných exekucí kontinuálně klesá již téměř 10 let.