Hnutí ANO premiéra Babiše kývlo komunistům na sloučení pojišťoven MV a VoZP. (Ilustrační foto)

Komunisti si prosadili u Babišova hnutí ANO sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Možné vytvoření jediné zdravotní pojišťovny si KSČM stanovila loni v létě jako jednu z podmínek pokračování tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD. Ta je přitom v současné době ohrožena kvůli jiným nesplněným slibům vládního kabinetu. 

Informoval o tom předseda komunistů Vojtěch Filip.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude mít koordinací sloučení na starosrt náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík, kterého tím pověřil premiér Andrej Babiš (ANO).

Možné vytvoření jediné zdravotní pojišťovny si KSČM stanovila loni v létě jako jednu z podmínek pokračování tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD.

Mezi dalšími bylo také navrácení vodárenských společnost do rukou státu, vznik státní banky, vznik solární daně nebo 5 týdnů dovolené. Na posledním ze zmíněných se lídři ANO a ČSSD s komunisty dohodli na jednání v minulém týdnu.

Komunisté však nejsou spokojeni s nedávným přesunem 5 miliard korun z vládní rozpočtové rezervy zpět pro resort obrany. Odebráním 10 miliard z rozpočtu armády totiž  komunisté podmiňovali svou podporu státnímu rozpočtu 2021.

O dalších 5 miliardách chce vláda rozhodnout později. S navrácením peněz ale komunisté nadále nesouhlasí.

KSČM také vadí některé nesplněné sliby, které straně dal vládní kabinet při posledním hlasování o prodloužení nouzového stavu.

Komunisté požadovali výměnou za podporu ve sněmovně, aby se k 1. únoru vrátili do škol žáci 1. stupně, posledních ročníků a maturanti. Požadovali také jednání o rozvolnění provozu obchodů, služeb či lyžařských středisek nebo o ukončení zákazu nočního vycházení.

To se však nestalo a vláda naopak některá protipandemická opatření ještě více zpřísnila. (pel)

Komunisté dusí Babišovu vládu za nesplněné podmínky: Prodloužení stavu nouze už nepodpoří

Armáda teď 10 miliard nepotřebuje, tvrdí komunisté. Peníze chtějí dát na boj s pandemií

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně