Expresně objednané stříkačky z Číny nejsou vhodné k očkování. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko si připlatilo více než 3 miliony korun za expresní dopravu stříkaček z Číny. Miliony stříkaček ale nejsou úplně vhodné pro očkování aktuálně nejdostupnější vakcínou. Přiznal to i ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Aplikace je navíc údajně mnohem bolestivější a hrozí také vyšší riziko infekce. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz

Objednávka 1,8 milionu očkovacích stříkaček s pevnou jehlou za celkových 1,7 milionu korun má do Česka dorazit 6. února. Ministerstvo zdravotnictví už zaplatilo 3,2 milionu korun za expresní doručení letadlem – původně totiž měla zásilka jet lodí, ale to by zdravotnický materiál byl k dispozici až v dubnu.

Jak nyní zjistil iRozhlas.cz, nejsou vhodné pro vakcínu Pfizer/BioNTech, protože pro natažení očkovací látky i její následnou aplikaci se používá stejná jehla.

Podle šéfky České asociace sester Martiny Šochmanové se tak zvyšuje riziko infekce a očkování je pak mnohem bolestivější. Běžně se proto používají jehly dvě.

Její slova potvrdila také Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti. Kromě zmiňované infekce a bolestivosti je podle ní také složité odhadnout správné množství natahované látky.

Nevhodnost těchto stříkaček pro vakcínu Pfizer/BioNTech potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

„Nejsou vhodné pro Pfizer, ale jsou pro jiné vakcíny,“ uvedl pro iRozhlas.

Jen v Česku je ale zatím dostupná vesměs právě očkovací látka od zmíněné společnosti Pfizer, Moderna dosud dodala jen necelých 9 tisíc dávek, připomněl server.

Později však Blatný vyjádření pozměnil a nyní tvrdí, že stříkačky byly od začátku byly určené jen k ředění vakcín, nikoli přímo k očkování.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že u čínských stříkaček jde o dodávku, kterou zajišťovala Evropská unie, která nakoupila jehly a stříkačky pro všechny členské státy.

Česko si podle něj objednalo stříkačky a jehly na očkování proti koronaviru prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) hlavně ze slovenské Chirany.

Že jsou vakcíny proti covidu-19 dodávány bez stříkaček a jehel, upozornil iRozhlas na začátku ledna.

Kromě toho, že amatérská Evropská unie selhala při nákupu a distribuci vakcín proti koronaviru, zapomněla členským státům dodat k očkování i jehly a stříkačky. I proti si Česko začalo zajišťovat zdravotnický materiál samo.

Další dodávky jehel a stříkaček má ČR objednané z  Bulharska. Jehly za zhruba 6,3 milionu korun mají dorazit v dubnu a květnu, u stříkaček za 12,6 milionu korun není zatím termín znám.

V Česku už navíc začínají chybět i vakcíny proti koronaviru. Očkování proto bude zpomaleno a někde bylo pozastaveno.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím přerušit očkování první dávkou vakcíny. Přednost dostane doočkování druhé dávky.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. Dosud bylo podle dat MZČR naočkováno 236 697 lidí. (pel)

Česko bude znovu zachraňovat Čína: Amatérská EU zapomněla dodat k vakcínám jehly a stříkačky

V Česku už dochází vakcíny proti koronaviru: Očkování bylo zastaveno