Představitelé českého sportu podpořili setrvání Milana Hniličky v čele Národní sportovní agentury, i když se účastnil oslavy v hotelu v Teplicích a porušil tak vládní opatření proti šíření koronaviru. (Ilustrační foto: Národní sportovní agentura)

Sportovní legendy Jaromír Jágr a Barbora Špotáková chtějí setrvání Milana Hniličky ve funkci šéfa Národní sportovní agentury, i když porušil vládní opatření, která v Česku platí kvůli šíření koronaviru. Hniličkovu účast na narozeninovém mejdanu podnikatele Petra Bendy v zavřeném hotelu sice zástupci českého sportu odsoudili, ale zároveň se podepsali pod společné prohlášení České unie sportu (ČUS), aby bývalého hokejistu podpořili. Mezitím v Česku probíhá hon na krachující hospodské, kteří na protest otevřeli. 

„Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu,“ je uvedeno ve společném prohlášení.

Podepsáni pod ním jsou členové poradní Národní rady pro sport hokejista Jaromír Jágr, atletka Barbora Špotáková a tenista Radek Štěpánek nebo šéfové fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu a juda.

Hniličkův odchod v době, kdy Národní agentura pro sport rozbíhá vyplácení sportovních dotací na letošní rok a vytváří tříletý plán stabilního financování českého sportu, by považovali za kontraproduktivní.

Naopak poslanec ODS a předseda skokanského úseku Svazu lyžařů Jakub Janda počínání Hniličky odsoudil.

„Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace,“ napsal na Twitteru.

Podle serveru Lidovky.cz se odvěcí fotbaloví rivalové Slavia a Sparta spojili a společně distancovali prohlášení České unie sportu, pod kterým byl podepsán i Martin Malík, předseda FAČR (Fotbalová asociace ČR) za tuzemský fotbal.

Odpovědnost za Hniličku podle nich nese premiér Babiš, ne představitelé sportu.

Deník Blesk v pondělí přišel s odhalením tajného víkendového večírku. V teplickém hotelu se o víkendu konal narozeninový mejdan kmotra a podnikatele Petra Bendy, kterého se zúčastnil i poslanec a předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička, místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek.

Porušili tím hned několik vládních nařízení. Oslava probíhala v hotelu, který má být uzavřený, účastníci nedodržovali rozestupy, nenosili roušky a nedělali si hlavu ani se zákazem vycházení, který platí od 21:00 di 5:00.

Hnilička následně oznámil, že rezignuje na poslanecký mandát. O setrvání ve funkci šéfa agentury se údajně rozhodne podle toho, jak se k situaci postaví sportovní prostředí.

O víkendu zároveň napříč Českem otevřely na protest desítky hospod. Akci zorganizovala iniciativa Chcípl PES. Na sociálních sítích se objevila videa, jak v některých poloprázdných provozech zasahovaly desítky policistů. (pel)

Na mejdan kmotra Bendy v zavřeném hotelu přijel slavit i vládní zmocněnec Hnilička. Už přišel o křeslo

Naštvaní hospodští obchází vládu: Zakládají politické hnutí, aby otevřeli podniky