Provozy, které porušily vládní zákaz a i přesto otevřely, nebudou mít nárok na státní dotace. Uvedl to ministr Havlíček. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Rebelujícím hospodským, kteří i přes vládní zákaz o víkendu otevřeli, přiškrtí stát dotace. Pohrozil tím ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Reagoval na akci iniciativy Chcípl PES, kdy desítky restaurací po celém Česku na protest proti vládním opatřením otevřely. Havlíčkovu snahu prosadit od pátku otevření skiareálů vláda smetla ze stolu. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

„Taková aktivita je naprosto nepřijatelná. Chci jasně říct, že kdokoliv toto učiní, nedostane ani korunu dotace. A to jak budoucích, tak těch, které jsou vztažené k programům, které už jsou v běhu, i přestože porušili vládní usnesení v minulosti,” citoval server Havlíčka po jednání vlády.

V té souvislosti připomněl, že v žádosti o covidové dotační programy musejí všichni žadatelé podepsat čestné prohlášení, že dodržují veškerá vládní nařízení.

O víkendu napříč Českem otevřely na protest desítky hospod. Akci zorganizovala iniciativa Chcípl PES. Na sociálních sítích se objevila videa, jak v některých poloprázdných provozech zasahovaly desítky policistů.

A v Teplicích si papaláši uspořádali narozeninovou oslavu podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu. Večírku se účastnil i poslanec Milan Hnilička, místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek.

Hnilička už rezignoval na svůj poslanecký mandát, ale Národní sportovní agentuře bude prozatím šéfovat dál. Zda zůstane v čele i nadále, zatím není jasné.

Naštvaní provozovatelé z gastro segmentu navíc hledají způsob, jak obejít vládní nařízení a znovu otevřít restaurace.

Chystají se založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Každá z provozoven, která se zapojí, bude stranickou buňkou, ve které také mohou být vedena politická jednání.

Lyžařské vleky zatím nepojedou

Havlíček  chtěl na pondělním jednání vlády také prosadit, aby se lyžařské areály mohly od pátku otevřít pro veřejnost. Podmínkou mělo být dodržováním rozestupů a nošením respirátorů.

Babišova vláda ale současnou podobu návrhu odmítla. Havlíček by měl přijít s přísnějšími podmínkami. (pel)

Na mejdan kmotra Bendy v zavřeném hotelu přijel slavit i vládní zmocněnec Hnilička. Už přišel o křeslo

Naštvaní hospodští obchází vládu: Zakládají politické hnutí, aby otevřeli podniky

„Pandemie chudoby“: Lidé v Praze protestovali proti vládním epidemickým opatřením