Maďarsku došla trpělivost s Bruselem. Jako první země EU uzavřelo Maďarsko kontrakt na nákup ruských vakcín Sputnik. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Maďaři si objednali vakcínu Sputnik V od Ruska. Maďarsku došla trpělivost s Bruselem a jeho organizací dodávek očkovacích vakcín proti koronaviru do členských zemí EU. Jako první země EU uzavřelo Maďarsko kontrakt na nákup ruských vakcín proti covidu. 

Nákup ruské vakcíny oznámil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó po jednáních v Moskvě. Rusko by mohlo začít vakcíny Sputnik V dodávat do Maďarska už od února. Zpočátku by však mělo jít o „nevelké dodávky“ , naznačil šéf Ruského fondu přímých investic Kirill Dmitrijev.

Uzavření kontraktu mezi Maďarskem a Ruským fondem přímých investic, který se na vývoj a marketingu vakcíny podílí, potvrdil i ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško, se kterým Szijjártó v Moskvě jednal.

Szijjártó uvedl, že ruské vakcíny dorazí do Maďarska ve třech etapách a že podrobnosti budou zveřejněny později.

Mělo by jít o „velké množství“ vakcín Sputnik V. Tuto očkovací látku ještě posuzují evropské zdravotnické úřady, poznamenala agentura AFP.

Záskání ruských vakcín by podle maďarského ministra mělo jeho zemi umožnit rychlejší očkování a tedy i efektivnější záchranu životů. Měly by také umožnit rychleji zrušit omezení proti nákaze, kterými trpí maďarská ekonomika.

Maďarsko nemůže zrušit omezení proti šíření nákazy, dokud nebude moci provést hromadné očkování proti covidu-19, vysvětlil premiér Viktor Orbán.

Použití více vakcín podle premiéra vytvoří konkurenci a přiměje výrobce urychlit dodávky.

Maďarské úřady zatím předběžně schválily očkovací látku od firmy AstraZeneca a také ruskou vakcínu Sputnik V. Maďarsko začalo podobně jako další unijní státy koncem loňského roku očkovat nejprve zdravotníky vakcínou společností Pfizer-BioNTech.

Maďarská vláda je nucena hledat vlastní zdroje vakcín pro hromadné očkování proti covidu-19, protože to podle Budapešti v Evropské unii dosud nezačalo vinou váhavosti Evropské komise.

Maďarsko již v prosinci 2020 dostalo několik tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, jejíž použití ještě není v EU schváleno. Rusko teprve v tomto týdnu požádalo o schválení vakcíny Sputnik V v EU. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Maďarsko se na pomalou EU s vakcínami nespoléhá: Chce si zajistit očkování z Číny » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí