Poplatníci v roce 2020 odvedli státu na daních 1,015 bilionu korun. (Foto: Redakční koláž)

Stát kvůli koronaviru vybral v roce 2020 na daních celkem o 61 miliard korun méně. Celkové daňové příjmy České republiky bez pojistného na sociální zabezpečení klesly meziročně o 5,7 procenta na 1,015 bilionu korun. Vyplynulo to z informací ministerstva financí o plnění státního rozpočtu ČR za loňský rok.

Úřad uvedl, že příjmy rozpočtu byly výrazně ovlivněny propadem ekonomiky doprovázené poklesem zaměstnanosti.

Stát vybral na dani z přidané hodnoty (DPH) 426,5 miliardy korun, meziročně o 5 miliard korun méně.

O 22,4 miliardy korun méně, celkem 160,6 miliardy korun, vynesla daň z příjmu právnických osob. Za propadem stojí podle resortu mimo jiné prominutí červnové zálohy na daň z příjmů právnických osob a dále možnost individuálního stanovení odlišných záloh daně.

Na dani z příjmu fyzických osob získal stát loni 231,7 miliardy korun, meziročně o 14,9 miliardy méně.

Samotný státní rozpočet získal loni na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 717,5 miliardy korun, tedy o 46,5 miliardy meziročně méně.

Některé daně jsou takzvané sdílené daně. Patří mezi ně například DPH, daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu fyzických osob. Jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje připadá letos nově 9,78  procenta a na obce 25,84 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Státní rozpočet skončil vloni ve schodku 367,4 miliardy korun. Schválený rozpočet přitom původně počítal se schodkem 40 miliard korun. Poslanci poté kvůli koronavirové pandemii několikrát na žádost vlády hlasovali o jeho navýšení, které nakonec bylo 500 miliard korun.

Pro letošní rok je schválen státní rozpočet se schodkem 320 miliard. Zákon však nepočítá s dopady snížení daní zaměstnancům a dalšími změnami obsaženými ve schváleném daňovém balíčku.

Ministerstvo financí proto připravuje rozpočtovou novelu, kterou by chtělo vládě předložit na přelomu února a března. (pel)