Praha otevřela nábytkovou banku, kam budou moci lidé nosit nábytek i spotřebiče pro lidi v těžké životní situaci, kteří si vybavení do domácnosti nemohou dovolit. (Foto: Magistrát hl. m. Prahy)

Hlavní město otevřelo vlastní nábytkovou banku v Praze-Libuši. Lidé tam budou moci nosit nepotřebný nábytek a funkční spotřebiče, které už nevyužijí. Město je pak zdarma poskytne sociálně slabým a lidem v těžké životní situaci, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní vybavení do domácnosti. 

Město o tom informovalo na webu.

„Chceme se jako město postarat o všechny potřebné Pražany, kteří se dostávají do těžkého dilematu, zda zaplatí první nájem, pořídí postýlku pro své děti, nebo koupí vařič, aby jim mohli uvařit jídlo. A zároveň také zachráníme věci, které často končí ve sběrném dvoře nebo na smetišti, a přitom mohou ještě dobře sloužit,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky Milena Johnová.

Nábytek a spotřebiče je možné dovézt přímo do haly v Obrataňské ulici, nebo si pro něj zaměstnanci nábytkové banky přijedou vlastním vozidlem. Do banky je možné věnovat i nábytek s drobnými vadami, které lze opravit.

„Pro účely oprav nábytku budeme mít v areálu nábytkové banky plně vybavenou truhlářskou dílnu. Chceme mít jistotu, že se ke klientům vždy dostane nábytek funkční a prověřený,“ uvedl Tomáš Valenta, vedoucí nábytkové banky.

Do budoucna navíc chtějí v truhlářské dílně také nabídnout pracovní příležitost lidem s postižením, nebo těm, kteří jsou na běžném trhu práce obtížně zaměstnatelní.

Provozovatelem městské nábytkové banky je městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb Praha.

Služby nábytkové banky dosud pro Prahu dočasně zajištovala nezisková společnost R-mosty, se kterou město navázalo v minulém roce spolupráci, než se podařilo najít vhodné prostory v majetku města a spustit vlastní nábytkovou banku.

Banka bude v začátcích shromažďovat základní nábytek a postupně si klade za cíl odebírat a dále poskytovat i další zařízení domácnosti od občanů, společností, úřadů a firem.

Spolupráci už vyjednala třeba se společností Ikea. Ta by měla dodávat nábytek a další vybavení domácnosti, který se například mírně poškodil při manipulaci a dopravě.

Nábytková banka funguje od roku 2016 v Brně, kde její vznik a provoz zajišťuje tamní magistrát přes odbory sociální péče a životního prostředí.

Od října 2018 je v provozu také nábytková banka v Liberci.  (pel)