Donald Trump na svém Twitteru odsoudil vpád svých příznivců do Kapitolu.

Americký prezident Donald Trump odsoudil středeční vpád svých příznivců do budovy kapitolu ve Washingtonu. Vyjádření publikoval na svém Twitteru. Od této chvíle se chce soustředit na hladké předání moci novému prezidentovi Joe Bidenovi.

Donald Trump je pobouřen „odporným“ násilím, které provázelo vpád do Kapitolu. Uvedl to ve videu na svém Twitteru. Dle svých slov okamžitě povolal národní gardu a policii, aby budovu zajistily. Účastníkům útoku na sídlo Kongresu vzkázal, že nereprezentují Spojené státy.

Po náročných prezidentských volbách podle něj nastal čas na uklidnění. Své úsilí o napadení volebních výsledků označil jako cíl zajistit integritu hlasování a hájit americkou demokracii.

Nyní se chce soustředit na hladké předání moci nové administrativě Joe Bidena, které proběhne 20. ledna. I přes to ale trvá na své výhře v prezidentských volbách.

Středeční násilnosti si nyní vyžádaly již pět životů.

Dvě členky Trumpovy vlády podaly demisi. Podle nich Trump podněcoval své příznivce ke vzpouře.

Šéfka Sněmovny reprezentantů dokonce vyzvala k okamžitému odvolání Trumpa z funkce. Takovou pravomoc má pouze viceprezident Mike Pence. Ten 25. dodatek americké ústavy nevyužije.