Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (2. – 8. ledna 2021).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (2. – 8. ledna 2021).


Dolar je nejlevnější od května 2018

Americký dolar se na mezibankovním trhu pohybuje zhruba na 21,3 korunách. Na podobné úrovni byl naposledy v květnu roku 2018. V březnu minulého roku se cena dolaru vyšplhala až na 26 korun. Od té doby ale koruna vůči americké měně výrazně posílila.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 5 %

Ve třetím čtvrtletí minulého roku klesla meziročně česká ekonomika o 5 %. HDP ale mezičtvrtletně stoupl o 6,9 %. Ve druhém čtvrtletí klesl HDP meziročně o 10,8 %, což představovalo nejhorší výsledek od vzniku samostatné ČR.

Dánská banka půjčuje na bydlení s nulovým úrokem

Banka Nordea nabízí svým domácím klientům dvacetiletou hypotéku s fixním nulovým úrokem. Nordea je příkladem pro další dánské banky, které slibují, že budou konkurenta následovat. Hypoteční úroky jsou v Dánsku nízké dlouhodobě. Důvodem je snaha centrální banky udržet stabilní kurz dánské koruny vůči euru negativní úrokovou sazbou. Tu zavedla již v roce 2012.

Komodity jsou nejdražší od roku 2014

Podle ukazatele The Bloomberg Commodity Spot Index jsou nyní komodity nejdražší od poloviny roku 2014. Nejvíce se ze zemědělských komodit zvýšila cena kukuřice, a to téměř o 50 %. Zdražuje také elektřina, ropa a zemní plyn.

Nezaměstnanost v Česku opět stoupla

V prosinci nezaměstnanost opět stoupla. Podle údajů Úřadu práce ČR bylo v prosinci nezaměstnaných 4 % lidí. V meziročním srovnání to představuje pokles o 22 tisíc volných pozic.

Stát minulý rok hospodařil s rekordním schodkem

Hospodaření státu minulý rok skončilo ve schodku 367,4 miliardy korun. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn pandemií koronaviru a je nejhorší od vzniku ČR. Nejvyšší schodek měl do té doby rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize. Jeho výše činila 192 miliard korun.

Nízké úrokové sazby letos pravděpodobně zůstanou nezměněné

Úrokové sazby letos pravděpodobně nezvedne žádná z velkých centrálních bank západního světa. Na tento fakt poukazuje kvartální přehled měnových politik, který sestavil Bloomberg. Přehled pokrývá 90 % světové ekonomiky.

Nezaměstnanost v Německu nečekaně klesla

Počet nezaměstnaných v Německu se v prosinci snížil o 37 tisíc osob. Bez práce tak v závěru roku bylo 2,776 milionů lidí z celkových 83 milionů obyvatel. Míra nezaměstnanosti v prosinci činila 6,1 %.

K paušální dani se přihlásilo přes 25 tisíc živnostníků

K nově zavedené paušální dani se přihlásilo 25 180 živnostníků. Nejvíce hlásí finanční úřad pro Prahu. Rozhodnutí o využívání paušální daně musí živnostník podat do 11. ledna.

V ČR loni začalo podnikat nejméně lidí za poslední 4 roky

V České republice začalo v minulém roce podnikat téměř 61 tisíc fyzických osob. Číslo je o více než 3 tisíce menší než v předchozím roce. Zároveň je to nejméně za poslední čtyři roky.