Referendum o setrvání Česka v Evropské unii (EU) by mělo být automatickou součástí součástí sněmovních voleb, navrhl Václav Klaus mladší. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Referendum o setrvání Česka v Evropské unii (EU) by mělo být automatickou součástí součástí sněmovních voleb, navrhl Václav Klaus mladší (Trikolóra). Vyřešily by se tak podle něj stále opakující se spory o tom, zda má, nebo nemá Česká republika zůstat součástí Evropské unie. Poslanec míní, že ačkoliv lidé mají mnohdy odlišné názory, mají také právo rozhodovat o své zemi. 

Klaus ml. na to upozornil ve svém komentáři pro server Echo24.cz.

„Je vláda Babiše devastující nebo není? Je Kalousek stonásobný převlékač kabátů nebo není? Je největší český vlastenec – japonský podnikatel, nebo není? Je autor tohoto článku ubožácký kretén nebo není?“ ptá se Klaus v úvodu.

Politik se domnívá, že lidé – chytří i jednodušší, bohatí i chudí, zlí i laskaví – mají na tyto otázky a spoustu dalších diametrálně rozdílné názory a hodnocení.

„Tak to je. Nedá se s tím dělat nic. Proto máme volby a tam se naše hlasy a názory sčítají. Něco chceme a něco nechceme. Většina lidí. Je to klopotný systém, ale žádný lepší není. Musíme mít právo rozhodovat o naší zemi a také to jednou za čtyři roky přichází. Vzniká pak vláda a zákony musí mít za sebou většinu sněmovny,“ myslí si.

V té souvislosti ale zmínil, že v posledních letech skoro 3/5 zákonů jsou převzaté směrnice EU, které se přijímají automaticky.

„60 % vlády nad touto zemí nemůžete nijak ovlivnit (pokud tedy nejste Angela Merkelová nebo Macron neb pár dalších nejvyšších úředníků Dvora). A to je špatně!! To je degradace voleb na různé účelové slepence, ale podstata, přesněji zhruba 60 % podstaty, vládnutí probíhá jinudy,“ tvrdí.

Otázka tedy podle něj není, zda máme vypsat referendum o vystoupení z Evropské unie jednorázově.

„Referendum se má jmenovat Referendum o setrvání v EU a má být zcela automaticky každé čtyři roky součástí sněmovních voleb. Není přece možné, aby lidé za zuřivé kampaně rozhodovali o 40 % země, zda má být spravována lidovecky, nebo komunisticky, nebo babišovsky, nebo pirátsky, nebo trikolórovecky, a o 60 % záležitostí se prostě nijak nehlasovalo a byla to věc, kterou nemáme právo nijak ovlivnit,“ myslí si předseda Trikolóry.

„To není otázka toho, zda máme nebo nemáme rádi Evropskou unii, to je základní demokratická otázka. Zda lidé žijící v této kotlině, a jedině oni, mají rozhodovat o této zemi,“ uzavřel. (pel)