Iniciativa Chcípl PES bojující zachování provozu restaurací za hodlá na nedělní demonstraci vyhlásit otevření Česka. (Ilustrační foto)

Hospodským v Česku došla trpělivost. Iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES hodlá na další demonstraci, která proběhne v neděli v Praze, vyhlásit otevření Česka. Organizátoři kritizují nedostatečnou podporu zasaženým podnikatelům z pohostinství. 

Iniciativa o tom informovala na webu.

„Na této demonstraci vyhlásíme otevření České republiky. Nebudeme respektovat vládní opatření, která nefungují, ale naopak zapříčinila daleko vražednější pandemii chudoby, nezaměstnanosti, krachujících firem a nevzdělanosti,“ uvedli organizátoři v prohlášení.

Současně apelují na všechny účastníky demonstrace i podnikatele, kteří otevřou své podniky, aby dodržovali hygienická nařízení ohledně dezinfekcí i nošení roušek.
Nové záchranné balíčky pro podnikatele představené ministrem Karlem Havlíčkem (ANO) na začátku tohoto týdne považují jako reakci na volání o záchranu malých a středních podnikatelů a živnostníků v ČR.

Bohužel však podle nich nepokrývají všechny podnikatele např. provozovatele lyžařských areálů, podnikatele, kteří již zkrachovali i nové společnosti.

S Havlíčkem mají jednat ve středu 13. ledna spolu s Asociací hotelů a restaurací ČR a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Na jednání půjdeme s návrhem na zrušení všech kompenzačních balíčků. Budeme požadovat 70%  tržeb z minulého období. Systém 70 % je na zpracování a kontrolu jednodušší, přehlednější a tím i levnější,“ tvrdí zástupci iniciativy.

Vadí jim i plánované omezování lidí, kteří nebudou naočkováni proti covidu-19.

„Je přímo v rozporu s listinou základních práv a svobod, aby mohli chodit do restaurací, hotelů a obchodů pouze lidé, kteří splňují vládní požadavky? Vytváří se zde snad skupina poslušných občanů s privilegii? Nebo to chce vláda dotáhnout až k absurdní situaci, že k volbám pustí pouze očkované a otestované ovečky?,“ ptají se organizátoři.

Iniciativa už minulý víkend uspořádala pokojný protest v centru Prahy.

Ačkoliv uskupení CHCÍPL PES vzniklo kvůli zachování provozu restaurací, připojují se k ní podle jejích zástupců i podnikatelé z jiných sektorů než jen z pohostinství. (pel)