Léková agentura EU schválila použití vakcíny proti koronaviru od americké společnosti Moderna.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Brusel v loni podepsané smlouvě zajistil pro unijní země celkem 160 milionů dávek vakcíny. Aby však mohly členské země začít používat také látku americké společnosti, musí její distribuci ještě schválit Evropská komise. 

„Tato vakcína nám dává další nástroj k překonání současné krize,” komentovala šéfka agentury Emer Cookeová. EMA doporučila aplikaci vakcíny pro pacienty starší 18 let.

Očkování v EU odstartovalo ve většině zemí 27. prosince 2020. Zatím lidé mohli dostat vakcínu jen od firmy Pfizer/BioNTech.

Nyní sice dostala zelenou i Moderna, ale například vakcína společnosti AstraZeneca by se měla u Evropské agentury pro léčivé přípravky schvalovat až v únoru. Velká Británie přitom už preparátem očkuje od začátku ledna.

A zatímco Spojené království nebo Izrael mají naočkovány přes 1 milion lidí, v zemích Evropské unie to je pouze zlomek obyvatel. Důvodem je právě nedostatek očkovací látky.

Členské země v posledních dnech Brusel kritizovaly, že nebyl schopný zajistit dostatek látek pro co nejrychlejší distribuci. Komise vinu za neutěšený stav svedla na výrobce vakcín.

Postup Evropské unie při získávání vakcín proti covidu-19 se pokusila obhájit eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Zdůraznila přitom, že jádrem problému není nedostatečný počet objednávek, ale malé výrobní kapacity výrobních firem.

Jak už dříve připomněly Novinky.cz, zatímco USA a Velká Británie v červenci a srpnu 2020 podepsaly předběžné smlouvy se šesti výrobci na 840 milionů a 340 milionů dávek vakcín, EU na konci srpna podepsala smlouvu s AstraZenecou na 300 milionů dávek.

Druhou smlouvu na dodávku 300 milionů dávek podepsala Evropská unie 18. září s francouzskou společností Sanofi, jenže tato vakcína bude k dispozici nejdříve koncem letošního roku.

Další kontrakt následoval 8. října s americkou firmou Johnson & Johnson. S BioNTechem byla podepsaná smlouva na dodávku vakcín až 11. listopadu. (pel)

Debakl s vakcínami v Německu a ve Francii: Země nestíhají očkovat obyvatele

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek