Koalice Pirátů a STAN chce jít do parlamentních voleb v příštím roce s plánem na zavedení eura v České republice. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Koalice Pirátů a STAN chce jít do parlamentních voleb v příštím roce s plánem na zavedení eura v České republice. Chtějí také úplně zrušit 3. a 4. vln u EET. Vyplynulo to z textu, který Piráti zveřejnili k hlasování členské základny obou subjektů.

Koalice Pirátů a STAN se v návrhu koaliční smlouvy označuje za středové a protikorupční uskupení.

Mezi priority řadí spuštění přípravy na přijetí eura, zrušení třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET), ale také zvýšení výdajů na vzdělávání nad pět procent hrubého domácího produktu.

Koalice Pirátů a STAN plánuje prosazovat nízké zdanění práce, odstranění některých daňových výjimek nebo posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Chce také předložit návrhy na legalizaci a zdanění konopí.

Ve zdravotnictví plánuje zlepšit připravenost Česka na další vývoj koronavirové epidemie, zavést jednotné standardy elektronizace, zlepšit dostupnost zdravotní péče a vzdělávací a pracovní podmínky pro lékaře, aby se věnovali oboru v České republice.

Výdaje na vzdělávání chtějí Piráti a STAN zvýšit a udržet nad pěti procenty HDP, což by činilo zhruba 280 miliard korun ročně.

Usilovat chtějí o rovnoprávnost občanů a snížení rozdílů v příjmech mužů a žen nebo o naplňování klimatických cílů Evropské unie a Pařížské dohody, zejména pak o rychlé ukončení provozu uhelných elektráren.

Za cíl si také dávají zprůhlednění veřejných zakázek, zákon o podpoře v bydlení nebo víceleté financování oprav silnic druhých a třetích tříd kraji, a to úpravou rozpočtového určení daní.

Odklad EET kvůli koronavirové epidemii schválila vláda v březnu nejdříve na dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. Později byl odklad EET prodloužen až do konce roku 2022. (sfr)