Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se znovu zabývá tendrem na víceúčelové vrtulníky, které ministerstvo obrany kupuje od americké firmy Bell. ÚOHS zahájil s ministerstvem přestupkové řízení, potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

„Úřad vede prvostupňové správní řízení o možném spáchání přestupku při uzavírání smlouvy na nákup víceúčelových armádních vrtulníků. Rozhodnutí zatím nebylo vydáno,“ uvedl Švanda.

Antimonopolní úřad už se tendrem zabýval od letošního února na návrh italské firmy Leonardo, která žádala uložení zákazu plnění smlouvy za zhruba 17 miliard korun. Úřad sice v srpnu návrhu italské firmy zamítl, upozornil však, že ministerstvo při zakázce chybovalo. Přestože 20. listopadu loňského roku obdrželo od firmy Leonardo námitky k tendru, smlouvu s vítězem podepsalo hned následující den. O námitkách se přitom rozhodlo až 5. prosince loňského roku. Právě kvůli této chybě nyní ÚOHS vede s ministerstvem přestupkové řízení.

„Zákon v tomto případě předpokládá uložení zákazu plnění smlouvy, jestliže je podán příslušný návrh. V uvedeném případě však bylo zjištěno, že uložení zákazu plnění smlouvy by znamenalo ohrožení existence širšího obranného nebo bezpečnostního programu, který má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu,“ vysvětlil tehdy mluvčí Švanda, proč ministerstvo mohlo v nákupu vrtulníků pokračovat.

Česko se loni rozhodlo koupit 12 vojenských vrtulníků, které nahradí ve výzbroji české armády ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Americká firma Bell českým vojákům dodá za 646 milionů dolarů, tedy 17,6 miliardy korun s DPH, osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.

Italská nabídka na stroje Agusta AW 139M byla levnější. Ministerstvo obrany ji však odmítlo s odůvodněním, že stroje nebyly odzkoušení v operacích.