Nouzový stav kvůli šíření koronaviru bude v Česku prodloužen až do 22. ledna 2021, rozhodli poslanci. (Foto: Redakční koláž)

Česko bude ve stavu nouze až do 22. ledna, rozhodla sněmovna. Poslanci KSČM podpořili žádost Babišovy menšinové vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů. Ještě v minulém týdnu přitom komunisté tvrdili, že zatím neví, jak se zachovají.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) uvedl, že nelze vyloučit zásahy i během Vánoc. Vývoj epidemie podle něj aktuálně odpovídá reprodukčnímu číslu 1,2 až 1,3.

„Abychom vše byli schopni zvládnout, je potřeba pokračovat v nastavených protiepidemických opatřeních. K současné míře rizika potřebujeme nouzový stav. Proto si vás dovolám požádat o prodloužení nouzového stavu o třicet dní,” ukončil apel na parlament.

Že není epidemiologická situace dobrá, přiznal i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Prodloužení nouzového stavu je pak důležité, pokud nechcete, aby tu byl chaos a byly ohroženy životy našich občanů,” prohlásil.

Opoziční poslanci se ale k prodlužování nouzového stavu staví dlouhodobě odmítavě.

Předseda Starostů Vít Rakušan vyčetl vládě, že vzala lidem naději. Chybí mu také očkovací strategie a plán na následující měsíce.

Proti bylo i Okamurovo SPD, které považuje za potlačování svobod občanů a diskriminaci.

Zástupce KSČM v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) Zdeněk Ondráček doporučil Poslaneckému klubu KSČM, aby podpořil žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Řekl to v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Jako garant této oblasti jsem v pondělí obeslal kolegy z klubu a požádal je o stanovisko. Můj návrh je, abychom návrhu vlády vyhověli,“ uvedl na tiskové konferenci.

Ondráček chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (ANO) mimo jiné o tom, jaká budou pravidla při oslavách Nového roku.

Náladám ve společnosti by podle něj neprospělo, kdyby v souladu se 4.  či 5. stupněm protiepidemického systému PES stát trval na zákazu vycházení od 23:00 či od 21:00.

Podle Ondráčkových představ by měl v noci z 31. prosince na 1. ledna stát umožnit vycházet například až do 02:00. Lidé by podle něj díky tomu mohli zajít na přípitek k přátelům, nikoliv porušovat vládní nařízení hromadnými akcemi.

Ještě v minulém týdnu přitom komunisté tvrdili, že ještě neví, jak se zachovají.

„Nevím, jaké by pro nouzový stav vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost. V každém případě si ale kabinet musí říct, jestli chce nouzový stav prodloužit, nebo ne,“ řekl tehdy předseda KSČM Vojtěch Filip.

Parlamentem ale mezitím v pátek 18. prosince prošel návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2021. Komunisté podmiňovali svou podporu snížením rozpočtu obrany, čemuž původně nechtěl vyhovět premiér Babiš. Poté, co se jednání dostalo do patové situace a Česku hrozilo rozpočtové provizorium, nakonec na nadiktované podmínky komunisty vláda kývla.

Sněmovna schvalovala prodloužení nouzového stavu už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Babiše přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Stejně tak to bylo 9. prosince, kdy vláda požadovala prodloužení až do 11. ledna, ale nakonec prošel rovněž komunistický návrh do 23. prosince. (pel)