Zatímco zdravotníkům a sociálním službám stoupnou platy od ledna o 10 procent, učitelé se musí spokojit jen se 4 procenty. Původně jim přitom bylo slíbeno 9 procent.

Vláda rozhodla o zvýšení platových tarifů vybraných skupin zaměstnanců ve veřejných službách a správě a státních zaměstnanců. Zatímco u zdravotníků a sociálních služeb má jít o nárůst 10 procent, u učitelů to má být o 4 procenta. Původně přitom vláda slibovala pedagogům nárůst o 9 procent. 

Informovalo o tom ministerstvo práce na webu.

Snížit zvýšení tarifů učitelům navrhlo ministerstvo školství.

Šéf resort Robert Plaga (ANO) napsal na Twitteru, že průměrné nárokové nadtarify vzrostou u mateřských škol z 1 000 Kč na 1 500 Kč. U základních a středních škol to pak bude z 1 500 Kč na 3 000 Kč.

Podle Plagy se ale o 9 procent má zvýšit suma na platy. Tarify se zvednou o 4 procenta a zbytek peněz učitelé dostanou v odměnách.

Zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách ale stoupnou platy o 10 procent.

Zvyšování platových tarifů se bude týkat lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků včetně lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků.

Celé nařízení vyjde státní rozpočet na částku cca 4,63 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí na cca 1,43 miliardy korun.

Pro zaměstnance, kteří jsou placeni z rozpočtů zdravotních pojišťoven, se očekává finanční náklad ve výši cca 4,63 miliardy korun.

Tarif představuje základ výdělku, k němu pak lidé dostávají příplatky a odměny. (pel)