Schvalování státního rozpočtu ČR pro rok 2021 se v parlamentu komplikuje. Babišově vládě se nepodařilo na celodenním jednání prosadit návrh rozpočtu pro příští rok. Jednání se dostalo do patové situace a bylo přerušeno do pátku.

Zoufalý premiér Andrej Babiš (ANO), který pro návrh ve sněmovně nemá vyjednanou podporu, se znovu ještě na poslední chvíli snažil přemluvit komunisty, aby pro rozpočet hlasovali. Informoval o tom deník Právo.

Zlobit ale začíná koaliční ČSSD – ta pohrozila, že pokud ANO vyhoví požadavku KSČM na snížení výdajů obrany o 10 miliard korun, návrh státního rozpočtu nepodpoří.

„Celé odpoledne hledáme řešení v situaci, kdy vláda nemá většinu,“ citovalo Právo ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Za velký problém považují požadavky komunistů na snížení armádních výdajů. Podle informací deníku Právo pohrozili, že pokud se sáhne na peníze pro armádu, sociální demokracie rozpočet nepodpoří.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve sněmovně přiznal, že pro rozpočet nemá vyjednanou podporu. Opoziční lídry – Fialu, Bartoše, Adamovou, Pekarovou, Okamuru, Filipa a Klause ml. – požádal, že pokud chtějí něco udělat pro občany a nechtějí je ohrozit, aby odešli ze sálu a nechali rozpočet schválit. Byl by to podle něj konstruktivní krok.

Premiérovi Babišovi se opakovaně nepodařilo přesvědčit KSČM, která menšinou vládu ANO a ČSSD toleruje, aby pro rozpočet ve sněmovně hlasovali. Naposledy se je premiér snažil přesvědčit včera.

Během dnešního jednání ve sněmovně Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) požádali o přestávku, aby znovu jednali s komunisty o podpoře. Protože opozice už avizovala, že státní rozpočet nepodpoří, je to jediná šance vlády na to, aby se jí rozpočet podařilo parlamentem protlačit.

Komunisté si ovšem i po dalším jednání podle místopředsedkyně strany Hany Aulické Jirovcové dále stojí za požadavkem na snížení rozpočtu resortu obrany o 10 miliard.

Hlasování se tak opakovaně kvůli vyžádaným přestávkám poslaneckých frakcí odsouvají. (pel)