ÚOHS potrestal autorský svaz Intergram dvacetimilionovou pokutou, protože po ubytovacích zařízeních vymáhal poplatky za TV a rozhlasové zařízení i v pokojích, ve kterých nebyl reálně nikdo ubytován.

Autorský svaz Intergram, který spravuje autorská práva umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů, dostal pokutu 20,8 milionu korun za zneužití dominantního postavení. V letech 2009 až 2014 totiž vymáhal po ubytovacích zařízeních platbu za TV či rozhlasový přijímač v prázdném pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

„Spolek Intergram se dopustil zneužití svého dominantního postavení tím, že od 1. 1.2009 do 6. 11. 2014 vyžadoval od poskytovatelů ubytovacích služeb v České republice odměny za užívání práv k předmětům ochrany výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů, aniž by zohlednil obsazenost ubytovacích zařízení,“ informoval ÚOHS v tiskové zprávě.

Od provozovatelů ubytovacích zařízení podle úřadu požadoval Intergram platbu odměn i z neobsazených pokojů, v nichž prokazatelně k užití dotčených práv nemohlo dojít.

Svaz porušil podle antimonopolního úřadu nejen zákon o ochraně hospodářské soutěže, ale i soutěžní pravidla Evropské unie.

Za stejný prohřešek už ÚOHS potrestal Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA). (pel)