Česko bude moci z evropských dotací čerpat až 960 miliard korun.

Česká republika dostane na evropských dotacích navíc 450 miliard korun. Celkově může v příštím programovém období 2021 až 2027 čerpat až 960 miliard korun. Aktuálně může ČR čerpat 620 miliard korun.

Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) na on-line konferenci, která představila podporu  Evropských strukturálních a investičních fondů v příštích letech.

„Podařilo se nám vyjednat nový fond pro spravedlivou transformaci pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj. V něm je 42 miliard korun. Dále máme k dispozici modernizační fond, kde je zhruba 130 miliard korun. V roce 2018 jsme si říkali, že budeme muset vážit každou korunu. Teď jsme na opačné straně. Budeme muset mít dostatek projektů,“ oznámila ministryně.

Při čerpání evropských dotací se používá takzvané pravidlo n+3. V praxi to znamená, že státy musí dotace přidělené pro určitý rok vyčerpat do tří let. To se má nyní změnit na n+2, tedy peníze budou muset být vyčerpány nejpozději do dvou let.

Česká republika má v programovém období 2014 až 2020 k dispozici až 624 miliard korun. Do konce září využila 304,8 miliardy korun, což je asi 48,8 procenta z přidělených peněz na uvedené roky.

Dostálová tehdy uvedla, že Česko letos splnilo pravidla pro čerpání dotací Evropské unie (EU). Nemusí tak v současném programovém období 2014 až 2020 do Bruselu vracet žádné peníze.

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2020 zaplatila do rozpočtu EU 648,8 miliard korun a získala 1,51 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 859,9 miliardy korun více, než do něj odvedlo. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.