Za modernizaci vrtulníků pro armádu zaplatí ministerstvo obrany navíc půl miliardy korun. (Foto: Ministerstvo obrany)

Za modernizaci vrtulníků pro armádu zaplatí ministerstvo obrany navíc půl miliardy korun. Resort podepsal se státním podnikem LOM Praha smlouvu na modernizaci 15 dopravních vrtulníků Mi-171Š, která vyjde na 1,2 miliardy korun. Původně přitom měla zakázka stát „jen“ 792 milionů korun. 

Ministerstvo obrany o tom informovalo na webu.

„S využitím dopravních vrtulníků Mi-171 v Armádě ČR se počítá ještě zhruba 15 let. Proto je nutné je modernizovat, aby vyhovovaly všem požadavkům na další provoz,“ uvedl Lubor Koudelka, náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic.

U všech 15 strojů budou nainstalovány nové palubní odpovídače, včetně specifických modulů zajišťujících jejich odolnost proti rušení protivníkem v rámci elektronického boje.

U 8 vrtulníků bude navíc kompletně modernizován avionický systém, včetně nových komunikačních prostředků, navigačních systémů a multifunkčních displejů u obou pilotů.

U 3 vrtulníků bude nainstalována také odlehčená balistická ochrana pro snížení jejich hmotnosti a u jednoho vrtulníku bude přidán MEDEVAC kit umožňující leteckou přepravu raněných se zdravotním vybavením a lékařským doprovodem.

V konečné ceně 1,2 miliardy je zahrnuto také vytvoření prototypového vrtulníku, na němž bude vyzkoušeno sladění všech výše uvedených modernizačních prvků.

Původně přitom měla zakázka stát „jen“ asi 792 milionů korun. Za zvýšením ceny stojí podle obrany rozšíření rozsahu zakázky. (pel)

Komunisté se s Babišem na rozpočtu nedohodli. Dál trvají na snížení výdajů obrany o 10 miliard

Premiér Babiš podmínky komunistů smetl ze stolu: Škrty v rozpočtu obrany znovu zavrhl