Průmyslová výroba v ČR v říjnu po roce a půl konečně stoupla. Naopak stavebnictví prohloubilo propad.

Průmyslová produkce v říjnu 2020 meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Stoupla tak poprvé po roce a půl, a to hlavně díky výrobě automobilů. Stavebnictví se ale dál nedařilo, meziročně se propadlo o 10,5 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Na rozdíl od stavebnictví druhá vlna koronaviru zatím průmysl výrazně nezasáhla. Průmyslová produkce poprvé od května 2019 dokonce meziročně mírně vzrostla,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu ČSÚ Radek Matějka.

Zásluhu na tom má podle úřadu především automobilový segment, který se snaží alespoň částečně odhonit jarní výpadek ve výrobě. V říjnu se výroba aut meziročně zvýšila o 13,9 procenta.

„Meziroční pokles zaměstnanosti se v říjnu, podobně jako v září, držel na úrovni 4 procent. Od počátku roku průmyslová produkce klesla celkově o necelých 10 procent,“ dodal Matějka.

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 1,7 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu 2020 meziročně vzrostly o 2,3 procenta.

Stavebnictví prohloubilo pokles

Naopak stavebnictví se dál propadá. Stavební produkce v říjnu reálně meziročně klesla o 10,5 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,7 procenta.

Stavební úřady vydaly meziročně o 7,6 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 32,7 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesla o 35,9 procenta.

Počet zahájených bytů v říjnu 2020 meziročně klesl o 23,8 procenta a dosáhl hodnoty 2 581 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 11,7 procenta. V bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 43,7 procenta.

Počet dokončených bytů v říjnu 2020 meziročně klesl o 0,8 procenta a činil 2 886 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 0,9 procenta, v bytových domech počet dokončených bytů klesl o 11,8 procenta. (pel)