Babišova vláda bude ve sněmovně prosazovat prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do 11. ledna 2021.

Nouzový stav platí v Česku od 5. října a trvá tak už 64 dní. Babišova vláda chce kvůli pandemie koronaviru požádat sněmovnu o další prodloužení, tentokrát do 11. ledna 2021. Opoziční poslanci se ale k návrhu staví odmítavě. Poslední prodloužení by přitom původně mělo skončit 12. prosince. 

Samotná vláda může rozhodnout pouze o prvních 30 dnech, prodloužení musí schvalovat parlament.

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v minulém týdnu řekl, že by uvítal, kdyby poslanci tentokrát schválili datum až po Novém roce, aby se nemuseli scházet po Vánocích.

Opoziční poslanci se ale k návrhu o prodloužení staví odmítavě. Šéf občanských demokratů Petr Fiala míní, že nezbytná opatření lze přijímat i bez něj.

„Proto už další prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně nepodpoříme. Vláda má mnoho nástrojů, jak bránit šíření epidemie,“ napsal na Twitter.

Pirátský předseda Ivan Bartoš tvrdí, že vyhlášení nouzového stavu nebylo dosud dostatečně odůvodněno, a proto není podle názoru expertů v souladu s ústavou.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Babiše přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. (pel)