Preference STAN dále posilují, ODS se propadá na 4. místo, ukázalo listopadové šetření agentury Median.

ODS v listopadu 2020 výrazně ztratila a propadla se na 3. až 4. místo na úroveň posilujícího hnutí STAN. Preference koalice Pirátů a STAN, kterou pro volby do parlamentu plánují, rostou a předstihla by vedoucí hnutí ANO. 

Ukázal to aktuální průzkum agentury Median.

Nejsilnější podporu má hnutí ANO s 28,5 procenta hlasů. Z hlediska podpory ve věkových skupinách agentura nezaznamenala měnu. Stále platí masivní podpora mezi voliči nad 65 let (46,2 procent). Mírný pokles může mít podle agentury spojitost s druhou vlnou pandemie covid-19.

Piráti jsou nejsilnější opoziční stranou se ziskem 14 procent.

Preference STAN dále posilují, ovšem podíl přesvědčených voličů strany zůstává nízký. Hnutí by volilo 10,5 procenta lidí, stejně jako občanské demokraty. Růst zisku mohl být podle Medianu tento měsíc podpořen i potenciálním přechodem nespokojených voličů ODS.

ODS v říjnu výrazně ztratila a propadla se na 3. až 4. místo právě na úroveň posilujícího hnutí STAN. Stranu by v říjnu podpořilo jen 10,5 procenta respondentů.  Na poklesu preferencí ODS se mohlo podepsat hlasování s hnutím ANO o superhrubé mzdě, upozornil průzkum.

ČSSD by v listopadu volilo 7 procent respondentů, KSČM 6 procent a SPD 8,5 procenta.

KDU-ČSL a TOP 09 se pohybují těsně kolem hranice pro vstup do sněmovny. I když KDU-ČSL klesly preference těsně pod 5 procent, s ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou
odchylku mají podobnou šanci získat křesla v parlamentu.

Každá ze stran potenciální koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mírně oslabila. Jestli se jedná o signifikantní trend uvidíme v dalším modelu, kde již bude tato skupina stran dotázána jako jeden celek.

Trikolóra by získala podporu 2,5 procenta, Zelení 1,5 procenta.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v listopadu 2020 zúčastnilo 62,5 procenta voličů. To by ve výsledku znamenalo mírně vyšší volební účast než při volbách do sněmovny v roce 2017.
Určitě by k volbám do parlamentu nešlo 30 procent dotázaných.

Průzkum proběhl od 1. do 30. listopadu a zapojilo se do něj 1 003 respondentů. (pel)