Nový úřad, který se chystá založit vláda, by kvůli covidu mohl zavírat obchody i sledovat mobilní telefony lidí v Česku. A to i bez nouzového stavu.

Vláda se chystá založit nový centrální úřad Státní hygienické služby, který by spadal pod ministerstvo zdravotnictví. Ten by měl pravomoc třeba sledovat mobilní telefon jakéhokoliv občana, pokud úředník vyhodnotí, že je nakažený koronavirem. Dále by úřad mohl i bez nouzového stavu zavírat obchody nebo vysoké školy. Návrh se navíc objevil na poslední chvíli těsně před začátkem jednání. 

Před novým oprávněním, které chce získat vláda, varovala opozice.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nelze epidemii využít k vytvoření takto mocného úřadu, který zavede orwellovský systém v České republice

„Zákon o centralizaci řízení hygienických stanic v podobě, jež zásadním způsobem narušuje základní lidská práva a svobody, v žádném případě nepodpoříme. Orwella je nutno číst, ne ho žít,“ napsala na Twitter.

Piráti upozornili na fakt, že vláda přípravu zákona o centralizaci hygienických stanic utajila, protože se návrh objevil až těsně před začátkem jednání kabinetu. Vadí jim pravomoc sledovat mobilní telefony lidí, pokud by úředník vyhodnotil, že je člověk nakažený koronavirem.

„Mimo to by také schválení zákona znamenalo zvýšení pravomocí ministra zdravotnictví, jenž by nově mohl uzavírat obchody nebo vysoké školy i mimo nouzový stav, tedy bez kontroly sněmovny a jakékoliv garance náhrady škod. To Piráti zásadně odmítají,“ uvedla strana v prohlášení na webu.

Ondřej Dostál, expert v oblasti zdravotního práva a člen pirátského resortního týmu pro zdravotnictví, k tomu dodal: „Jedná se o znovunačtení zmocňovacího zákona, který předložil vicepremiér Jan Hamáček. Přes odpor poslanců nebyl návrh ani projednáván, a tak se nám vrací ukrytý v centralizaci hygienické služby.“

Vadí mu také chybějící náhrady škody.

Proti návrhu se staví i hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kteří se do sněmovny chystají kandidovat v koalici s Piráty.

„Ministr Blatný navrhuje naprosto neuvěřitelné posílení pravomocí hlavního hygienika. Krom toho, že by vás mohl sledovat skrz vašeho mobilního operátora, který o tom ale ještě neví, vám zavře kadeřnictví, kosmetický salón a omezí veřejnou dopravu,“ napsal na Twitter předseda STAN Vít Rakušan.

Novela ministerstva zdravotnictví o ochraně veřejného zdraví centralizuje krajské hygienické stanice pod Státní hygienickou službu. Řídit ji bude hlavní hygienik, který je náměstkem ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO).

Centralizovaný úřad by i bez nouzového stavu mohl omezit či zakázat otevírání obchodů nebo některých služeb. Kromě toho by měl pravomoc omezit setkávání mezi lidmi, omezit či zakázat cestování nebo veřejní i soukromé akce.

Úředníci by také mohli požádat od mobilního operátora o lokalizační data jakéhokoliv občana, pokud by ho vyhodnotili jako nakaženého, a to až tři týdny nazpět ohledně míst, kde pobýval alespoň 20 minut. (pel)