Regulovaná složka elektřiny i plynu v roce 2021 zlevní o procenta. (Ilustrační foto)

Podniky v Česku si příští rok připlatí za elektřinu. Naopak u domácností cena energií neporoste. Někteří lidé by tak mohli ušetřit až stovky korun. 

Oznámil to Energetický regulační úřad (ERÚ).

Regulovaná složka ceny elektřiny na hladině nízkého napětí příští rok klesne v průměru o 1,7 procenta. Výše změny u konkrétního zákazníka se však odvíjí od distribučního území a charakteru odběru.

K nejvyššímu poklesu o 2,6 procenta dojde na území ČEZ Distribuce. Následuje PREdistribuce s poklesem o 0,46 procenta. U E.ON Distribuce je očekáván naopak mírný nárůst o 0,28 procenta.

Pozitivní dopad na regulované ceny mají nové podmínky pro V. regulační období a také pokles cen elektřiny na krytí ztrát.

Výši regulovaných cen nadále ovlivňují miliardové investice do energetických soustav v souvislosti s transformací a modernizací energetiky. Na regulované ceny působí také postupné dopady pandemie covid-19 a zejména nárůst nákladů na podporované zdroje.

Firmám a podnikům na rozdíl od domácností tak příští rok zřejmě cena elektřiny poroste. Předpokládá se průměrné navýšení o 11,5 procenta, resp. o 6,5 procenta. Důvodem je podle úřadu předpokládaný nárůst podpory pro zelené zdroje.

Průměrná regulovaná složka ceny plynu příští rok klesne jak u maloodběratelů, tak u velkoodběratelů. U maloodběratelů vč. domácností ERÚ předpokládá průměrný pokles regulované složky ceny o 1,6 procenta.

Nejvýrazněji ceny klesnou na distribučním území GasNET, a to o 2,76 procenta. Dále je to území E.ON Distribuce o 0,43 procenta.

Naopak v Praze (území Pražské plynárenské Distribuce) regulované ceny vzrostou o 4,74 procenta.

U velkoodběratelů plynu je předpokládaný pokles regulované složky výraznější. Její celorepublikový průměr klesne o 3,2 procenta.

Podobně jako v elektroenergetice, také zde jsou hlavními důvody nové podmínky pro V. regulační období a klesající cena plynu, která snižuje výdaje na krytí ztrát. (pel)