„CIWA“, nově vznikající Česko-izraelský ženský akcelerátor je projektem v rámci vysoké školy CEVRO Institut za podpory izraelského velvyslanectví v Praze a Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK). Cílem akcelerátoru je přispět k rozvoji české startupové scény prostřednictvím podpory žen v podnikání s technologiemi. Projekt CIWA byl zahájen webinářem dne 25. listopadu ve 14:00. Jedná se také o symbolické zahájení v den, který je připomínán jako Mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách.

CIWA má za cíl být udržitelným projektem s dopadem, propojovat napříč odvětvími a dávat prostor pro spolupráci. Dlouhodobý program se bude skládat z různých kurzů.

Velvyslanec Daniel Meron věří, že CIWA přispěje k růstu a posílení ctižádosti českých podnikatelek prostřednictvím příležitostí k vytváření sítí, vzdělávacích osnov a mentorství.

„Doufejme, že tato zkušenost povzbudí ženy, které se účastní akcelerátoru, aby proměnily své nápady v realitu,“ uvedl Meron.

„Jako prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory velmi vítám tento projekt a věřím, že se podaří naplnit jeho poslání, tj. urychlit hledání cesty startupů s připraveným produktem k zákazníkům. Izraelská zkušenost v této oblasti je pro nás velkou inspirací a CIWA má možnost ji využít,“ řekl Pavel Smutný, prezident ČISOK.

Úvodní webinář propojil fenomén ženského podnikání společně s technologiemi a zároveň společenským cílem boje proti násilí.

„Akcelerátor má v názvu ženský, ale jeho cílem je podpořit celkovou diverzitu v rámci podnikatelského prostředí. Prostřednictvím projektu CIWA bude možné dlouhodobě a udržitelně podpořit ženské podnikání v oblastech jako sociální sféra, veřejná sféra či bezpečnost,“ vysvětlila Linda Štucbartová.

S nápadem na rozvoj a podporu žen přichází členka Rady ČISOK Linda Štucbartová, která se dlouhodobě zabývá touto problematikou.

CIWA navazuje na dvě úspěšné ženské podnikatelské mise do Izraele uskutečněné v letech 2018 a 2019. V letošním roce se podařilo uspořádat setkání 30 významných českých a izraelských žen na rezidenci velvyslance s názvem WOMEN LEADERS meeting Israel. (pel)