Už potřetí za poslední 2 měsíce znečistila chemikálie řeku Bečvu. (Foto: HZS Zlínského kraje)

Potřetí za dva měsíce znečistila chemikálie řeku Bečvu. Tentokrát do Bečvy u Valašského Meziříčí-Juřince unikly zatím neznámé chemikálie. Na hladině řeky se vytvořila pěna, stejně jako 27. října, kdy testy ve vodě odhalily zvýšené množství niklu. A v září řeku otrávil kyanid, který způsobil masivní úhyn 40 tun ryb. 

Informoval o tom Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.

„Krátce před polednem jsme přijali oznámení o úniku neznámé látky do řeky Bečvy v Krásně nad Bečvou. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí. Po příjezdu na místo velitel zásahu potvrdil únik neznámé látky do řeky,“ uvedla Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

Hasiči podle ní odebrali vzorky vody s neznámou látkou.

„V době jejich zásahu však látka již z výpustku přestala vytékat. Následně na to se hasiči vrátili zpět na svou stanici. Na místě zůstala kriminální policie a zástupci odboru životního prostředí,“ doplnila.

Odebrané vzorky byly převezeny do laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Únik neznámé látky řeší hasiči, policie, zaměstnanci vodoprávního úřadu a Česká inspekce životního prostředí.

Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se neznámá látka do řeky opět pravděpodobně dostala z vyústění kanálu, který k Bečvě vede z areálu někdejší Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

V září Bečvu otrávil kyanid. Ekologická havárie byla nahlášena v neděli 20. září mezi Choryní a Hranicemi na Moravě v Bečvě. Do kafilerie tehdy odvezli rybáři více než 40 tun otrávených ryb.

Podezření tehdy padlo také na chemičku DEZA, která spadá pod společnost Agrofert, a navíc se nachází nedaleko místa prvního výskytu.

Podnik ihned popřel, že by znečištění pocházelo od něj. A následně na to ji vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, přitom byly oznámeny až za další 2 dny.

Jen o měsíc později, 27. října, z výpusti, která přivádí odpady z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm, vytekl do řeky saponát s nadlimitními vzorky niklu.

Nikl sice není pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny, je rozšířeným kožním alergenem.

Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká, a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách přísněji limitována než v pitné vodě.

Policisté zatím nemají viníka ani v jednom z uvedených případů.

Vyšetřovatel vyzval ministerstvo životního prostředí i Českou inspekci životního prostředí, aby nezveřejňovaly nové informace k trestnímu řízení či informace, které by mohly mít vztah k trestnímu řízení nebo vedly k zahájení trestního řízení. (pel)

Ekologická havárie: Stát nabídl kompenzace rybářům za otrávené ryby kyanidem v Bečvě