Celkem 63 z 81 senátorů napadlo u Ústavního soudu ČR zavření malých obchodů, které nařídila vláda kvůli zamezení šíření koronaviru. (Ilustrační foto)

Ústavní žalobu na zavření většiny obchodů v ČR, které nařídila vláda kvůli zamezení šíření koronaviru, podepsalo 63 senátorů z celkových 81. Opatření jsou podle nich diskriminační, znamenají bezprecedentní likvidaci menších prodejen a podnikatelů a měla by být zrušena. Návrh připravil pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Senát o tom informoval na webu.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na tvorbě stížnosti podíleli, především skupině právníků, kteří to sepsali pro bono,“ oznámil Wagenknecht na Twitteru.

„Malé provozovny mohou zcela bez problému regulovat počet osob na prodejně a zajistit dodržování rozestupů před prodejnou. Došlo by tak k většímu rozptýlení nakupujících a ti by se nekoncentrovali před hypermarkety, které mohly zůstat otevřené a prodávají i sortiment uzavřených prodejen,” vysvětlil.

V podání k Ústavnímu soudu ČR senátoři napadají především nelogické omezování některých oblastí maloobchodu oproti jiným sektorům, aniž by vláda předložila jasné analýzy.

Podle dostupných dat probíhá komunitní šíření nákazy covid-19 především v domácnostech a v zaměstnání.

Vláda bez jasného zdůvodnění také zakazuje prodej na vybraných provozovnách, zatímco na jiných prodej výjimkami povoluje. Podle nového systému hodnocení PES by přitom měla umožňovat jen prodej základních potřeb.

Podle senátorů však není zřejmé, jak vláda určila, co do kategorie základních potřeb spadá.

Senátorům vadí i stav, kdy některé komodity (obuv, oblečení, hračky, elektro, papírnictví, sportovní potřeby atd.) je možné prodávat ve velkých hypermarketech, ale v ostatních provozovnách nikoli.

Ústavní žalobou chtějí senátoři poukázat na nepodložené omezování základních práv podnikatelů, kdy není zřejmé, zda jeho dopady vedou k cílům nejasně definovaným vládou.

Současně senátoři Ústavní soud ČR požádali o přednostní projednání. Během jarní vlny pandemie soudu postačoval měsíc na odmítnutí ústavních stížností v souvislosti s vládními opatřeními, aniž by se musel zabývat samotnou podstatou věci. Tehdy uvedl, že návrh na zrušení opatření musí podat oprávněné osoby. To by mělo být v případě skupiny senátorek a senátorů splněno.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Nově vláda omezila počet lidí v otevřených obchodech na plochu. Jeden člověk pro sebe musí mít 15 metrů čtverečních. To platí ale pouze ve stupních 3 až 5 systému PES. Ve 2. stupni mohou na ploše 15 metrů čtverečních nakupovat 2 lidé, od 1. stupně to jsou pak 4 osoby.

Omezena je i otevírací doba. Obchody mohou mít aktuálně od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 23:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. (pel)

Senátoři požadují po ústavním soudu zrušit uzavření většiny obchodů