Ministryně financí Schillerová připustila, že se schodek státního rozpočtu ČR může příští rok vyšplhat až na 400 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Schodek státního rozpočtu ČR se může příští rok vyšplhat až na 400 miliard korun. Připustila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v rozhovoru pro Novinky.cz. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent podle ní způsobí výpadek v rozpočtu za desítky miliard. Vláda už přitom schválila rozpočet pro příští rok se schodkem 320 miliard korun. 

„K novele bych však přistoupila až tehdy, bude-li zřejmé, že vývoj příjmů rozpočtu v roce 2021 nevykompenzuje dopady schválených poslaneckých pozměňovacích návrhů. A o jaký schodek by se mohlo jednat? Kdybych vzala to, co prošlo rozpočtovým výborem, tak by byl dopad do státního rozpočtu asi 70 miliard. Takže bychom se mohli dostat na něco okolo 400 miliard korun,“ řekla Schillerová.

Připomněla, že rozpočet počítá s příjmem z digitální daně, která ještě také nebyla schválena. Stát podle ní počítá v případě zavedení digitální daně ve výši 5 procent s ročním výnosem asi 2,7 miliardy. Protože se ale schvalování zákona protahuje, k účinnosti tak pravděpodobně dojde až 1. července 2021.

Schillerová zopakovala, že je připravena jednat s každou politickou stranou ochotnou podpořit státní rozpočet.

Komunisté, na jejichž podpoře závisí menšinová vláda ANO a ČSSD, přitom Babišovu kabinetu nadiktovali hned několik podmínek, aby návrh státního rozpočtu na příští rok podpořili.

Je mezi nimi mimo jiné i seškrtání armádních výdajů. Pokud by k tomu došlo, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) je připraven podat demisi.

„Naším hlavním cílem by mělo být nedopustit rozpočtové provizorium, protože s ním opravdu žádné modernizační projekty nerozjedeme. Jsme menšinová vláda a tímto způsobem je nutné k vyjednávání o podpoře rozpočtu přistupovat,“ prohlásila Schillerová v rozhovoru.

Vládní koalice hnutí ANO a ČSSD se navíc ohledně zrušení superhrubé mzdy zatím nedohodla. Rozpory jsou kvůli výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy.

Zatímco premiér Babiš navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a 23 procent, šéf ČSSD Jan Hamáček navrhuje sazby 19 a 23 procent. Schillerová podporuje Babišův návrh.

Zrušení superhrubé mzdy a s tím související změna daně z příjmu ročně způsobí podle Babišova materiálu výpadek 70 až 80 miliard korun. Hamáček tvrdí, že stanovení spodního pásma na 19 procent by vedlo pouze k patnáctimiliardovému výpadku.

Pro letošní rok původně schválila sněmovna rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Babišova vláda letos už třikrát od začátku koronavirové pandemie navýšila schodek státního rozpočtu ČR – naposledy na 500 miliard korun.

Pro příští rok Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu ČR se schodkem 320 miliard korun. Definitivně budou poslanci schvalovat státní rozpočet na rok 2021 v prosinci. (pel)