Telekomunikační firma CETIN uzavřela miliardový kontrakt na výstavbu 5G sítí v Česku se švédskou firmou Ericsson.

Síť 5G v Česku pro provozovatele telekomunikačních sítí CETIN, která spadá do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, postaví švédská firma Ericsson. Hodnotu celé spolupráce ani jeden podnik nekonkretizoval. Zástupci CETINU oznámili, že do modernizace mobilní sítě a výstavby 5G budou investovat částku v „řádu miliard korun“. 

Oznámil to CETIN na webu.

„Pro celé spektrum využívaných rádiových kmitočtů budeme disponovat nejmodernější 5G technologií, která přinese řádově rychlejší přenos dat s minimální latencí a velmi vysokou přenosovou kapacitou, což vytvoří vhodné podmínky pro vznik nových obchodních modelů napříč průmyslovými odvětvími“, uvedl Martin Škop, generální ředitel CETIN.

Dále také prozradil, že projektová příprava a testování v laboratořích probíhají již v těchto dnech.

„Po jejich úspěšném dokončení zahájíme vlastní implementaci nové technologie,“ doplnil.

„Jsme velmi rádi, že na výstavbě nové generace mobilní sítě můžeme spolupracovat s největším poskytovatelem telekomunikačních infrastrukturních služeb v České republice. Věříme, že naše partnerství a implementace inovativní 5G technologie společnosti Ericsson podpoří digitální transformaci a další rozvoj české ekonomiky,“ okomentoval podpis smlouvy Arun Bansal, prezident společnosti Ericsson pro Evropu a Latinskou Ameriku.

Švédská firma zmodernizuje více než 4 tisíce základnových stanic v celé provozní oblasti mobilní sítě CETIN, kzerá pokrývá více než dvě třetiny Česka.

Celková hodnota zakázky a částka, kterou CETIN bude do modernizace své mobilní přístupové sítě a do výstavby sítě 5G investovat, dosahuje řádu miliard korun.

Vedle programu výstavby optických přípojek FTTH jde o největší technologickou investici za dobu existence firmy.

Budování nové infrastruktury pro nastupující mobilní sítě 5G řeší v současné době většina států na světě.

Firmy však kvůli nátlaku Evropské unie a Spojených států začínají odmítat spolupráci s čínskou společností Huawei, která je přitom největším dodavatelem komponent pro 5G sítě na světě. Naposledy tak učinila letos v létě Velká Británie po nátlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Západ tvrdí, že Huawei může být bezpečnostní hrozbou. USA zařadily čínskou společnost na černou listinu a na podnik uvalily sankce. (pel)

Británie zakázala Huawei podílet se na výstavbě sítí 5G. Český Seznam se s čínským výrobcem naopak spojil