Britská vláda zakázala tamním mobilním operátorům, aby při výstavbě sítí páté generace (5G) využívali technologie čínské firmy Huawei Technologies.

Velká Británie zakázala tamním mobilním operátorům, aby k na výstavbě sítí páté generace (5G) používali technologie Huawei Technologies. Čínská firma za krokem vidí tlak Spojených států. Naopak český portál Seznam.cz uzavřel s Huawei spolupráci – čínský technologický gigant chce nahradit v telefonech aplikace a služby společnosti Google, od kterých ho americká firma odřízla poté, co se ve světě rozběhla kauza údajné špionáže.

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale je správné pro britské telekomunikační sítě, pro naši národní bezpečnost a pro naši ekonomiku, a to jak nyní, tak v dlouhodobém horizontu,“ oznámil ministr Oliver Dowden.

Současně přiznal, že díky rozhodnutí se spuštění 5G sítí zpozdí o rok, a navíc se prodraží.

Ještě v lednu přitom britský premiér Boris Johnson navzdory nátlaku amerického prezidenta rozhodl, že se Huawei na výstavbě sítí 5G může v omezené míře podílet.

Nyní nařídil, že veškerá technologie této firmy musí být odstraněna do roku 2027.

Washington považuje společnost Huawei za bezpečnostní hrozbu a Spojené státy na podnik uvalily sankce.

USA a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, navíc proti sobě delší dobu vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují nová cla.

Naopak český internetový server Seznam.cz uzavřel s čínským gigantem spolupráci. Mobilní telefony tak budou na český trh přicházet s předinstalovanými aplikacemi Seznamu.

Huawei se tak snaží najít náhradu za Google, který čínský podnik odřízl poté, co se rozběhla kauza údajné špionáže. (pel)