Španělská opozice vyzvala ministra vnitra k demisi kvůli migraci na Kanárské ostrovy, kam letos připlulo zhruba desetkrát více migrantů než loni.

Migranti přerůstají Španělsku přes hlavu. Po prudkém nárůstu přistěhovalců na španělských Kanárských ostrovech vystěhovala policie stovky uprchlíků z přeplněného tábora v Arguineguíně – mnozí se pak bezcílně potulovali po ulicích malé rybářské vesnice. Největší opoziční strana vyzvala k demisi ministra vnitra Fernanda Grandeho-Marlasku kvůli neřešení situace. 

Ostrovní řetězec se nachází pouhých 100 km od pobřeží severní Afriky. Letos na Kanárské ostrovy dosud připlulo 16 700 migrantů.

Podle oficiálních údajů španělské veřejnoprávní televize RTVE jde o nárůst o více než 1 000 procent proti stejnému období loňského roku. Data navíc ukazují, že více než polovina letošních příjezdů se uskutečnila za poslední měsíc.

Skupina 225 uprchlíků byla v úterý vystěhována z přístavu Arguineguín na Gran Canarii, tisíce z nich však stále zůstávají. Mnozí se pak potulovali ulicemi malé rybářské vesnice – bez cíle, jídla a pití. Žádný z nich navíc nepodstoupil ani povinnou dvoutýdenní karanténu kvůli možné nákaze covidem-19.

Místní radnice je později naložila a autobusy odvezla do Las Palmas na témže ostrově před sídlo zastoupení španělské vlády. Běžencům sehnala ubytování v turistickém komplexu.

Vystěhování přitom iniciovala národní vláda, místní úřady ale tento plán rychle zkritizovaly. Krok proto odhalil zjevné napětí mezi orgány na ostrově a španělskou vládou v Madridu ohledně toho, jak nejlépe reagovat na nedávný nárůst počtu příchozích migrantů.

„Kanárské ostrovy jsou sud prachu, sopka,“ prohlásila Ana Oramasová, poslankyně z Kanárských ostrovů.

K demisi vyzvala ministra vnitra Grandeho-Marlasku i ministra sociálních věcí a pro migraci Josého Luise Escrivá. Situaci na Kanárských ostrovech označila za „humanitární drama“.

Ministr vnitra rezignovat odmítl. Zároveň slíbil prošetřit úterní postup policie na Gran Canaria. Chystá se jet také do Maroka jednat s tamní vládou o zesílení boje proti pašeráckým mafiím.

V táboře v docích v Arguineguínu zůstává kolem 2 tisíce migrantů a z Afriky stále připlouvají další. Naposledy pobřežní stráž ve středu ráno zachránila ze dvou vratkých člunů 53 uprchlíků. Předchozí den pak dorazilo na Kanárské ostrovy okolo 600 běženců.

V posledních měsících došlo k prudkému nárůstu počtu migrantů ze západní Afriky, kteří se pokoušeli dostat na Kanárské ostrovy.

Ostrovy jsou oblíbeným cílem migrantů zejména proto, že Evropská unie začala v roce 2019 poskytovat finanční prostředky Maroku, aby zabránila lidem překračovat Středozemní moře do Španělska.

Podle španělské vlády letos na Kanárské ostrovy připlulo 16 760 migrantů, což je zhruba desetkrát více než za stejné období loni. Celkem do Španělska letos dorazilo přes moře či pozemní cestou přes jeho enklávy v Africe na 34 tisíc běženců. (pel)