Ministerstvo obrany se rozhodlo přitlačit na francouzskou státní zbrojařskou firmu Nexter, od které chce nakoupit 52 samohybných děl Caesar za šest miliard korun. Na konci října podle deníku Právo poslal náměstek pro vyzbrojování Lubor Koudelka firmě dopis. V něm píše, že kvůli pandemii musí Česko udělat „detailní analýzu ekonomických dopadů epidemie covid-19“.

„Do ukončení analýzy jsme bohužel nuceni dočasně pozastavit vyjednávání veřejné zakázky: Dělo NATO – nákup na dodávku 52 kusů samohybných děl ráže 155 mm CAESAR,“ stojí v dopise, který má Právo k dispozici.

Jako důvod analýzy Koudelka zmiňuje požadavek Nexteru na zálohu 30 procent již v roce 2021. To dělá skoro dvě miliardy korun. Ministerstvo obrany ale v návrhu rozpočtu na příští rok, o který se v Poslanecké sněmovně vede ostrý boj, počítá na pořízení děl pouze s 500 miliony korun.

Podle informací Práva dopis nemile zaskočil nejen vedení francouzské státní firmy, ale i českého generálního štábu, který považuje nákup nových děl za jednu ze základních priorit modernizace armády. Vojáci chtějí náhradu děl Dana, která slouží už 40 let. Obrana chtěla původně smlouvu podepsat do konce roku s tím, že armáda dostane příští rok už tři první houfnice.

Pokud by nákup ministerstvo stoplo úplně, udělalo by to jistě radost komunistům, kteří podmiňují podporu rozpočtu škrtem v rozpočtu obrany o 10 miliard a děla zmiňují jako zbytný nákup.

K tomu ale podle ministerstva nedojde. „Ano, dopis společnosti Nexter odešel z důvodu, že musíme probrat otázku financování projektu v jednotlivých letech s ohledem na francouzskou stranou požadovanou zálohu a probíhající diskusi k rozpočtu na rok 2021,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Dodal, že přesto s francouzskou zbrojovkou dál vyjednávají o technických, operačních a smluvních podmínkách kontraktu.